Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON VA PROMULGA PACHETUL DE LEGI PRIVIND REFORMA FISCALĂ ŞI PROMITE CĂ, DUPĂ ALEGERILE PARLAMENTARE, VA CONTINUA REFORMELE ECONOMICE INIŢIATE DE PDM

09 august, 2018

Preşedintele Igor Dodon va promulga pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital, care a fost criticat de opoziţie, societatea civilă şi partenerii străini. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a comunicat pe pagina sa de facebook.

În argumentele prezentate detaliat, el a spus că „a luat în calcul și comentariile experților, și ale mediului academic, și ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar și celor de peste hotarele țării”.

El a menţionat că va promulga aceste legi din următoarele considerente:

1. În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

2. Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării. După 10 ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva. Asta înseamnă că guvernarea învață greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întârziere.

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

4. În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decât în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut.

5. În loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri.

După cum a informat anterior INFOTAG, la sfârşitul lunii iulie, Parlamentul a adoptat reforma fiscală. Legile adoptate prevăd introducerea cote unice de impozitare și reducerea impozitului pe venitul personal de la 18% la 12%, reducerea impozitului la Fondul de asigurări sociale de la 23% la 18% şi unele măsuri de stimulare fiscală. Legile prevăd, de asemenea, anularea amenzilor și penalităților pentru impozitele neplătite de agenții economici.

Legile adoptate mai prevăd amnistia capitalului – legalizarea oricăror mijloace și bunuri imobile, cu condiţia achitării în buget a 3% din suma declarată. Această prevedere a provocat critici dure din partea opoziției, a societății civile și a partenerilor de dezvoltare. În opinia lor, aceste măsuri vizează legalizarea miliardului de dolari, furat în 2014 din sistemul bancar al Republicii Moldova. Reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale, șeful Delegației UE în Moldova și Ambasada SUA şi-au exprimat „dezamăgirea extremă” faţă de aceste acțiuni. În opinia lor, pachetul de legi adoptat „stimulează furtul și corupția”.

Preşedintele promite că, după alegerile parlamentare, va continua reformele economice cardinale, lansate de actuala guvernare la iniţiativa Partidului Democrat.

Preşedintele consideră că reformele făcute de guvernare sunt întârziate, dar acestea trebuie realizate, precum şi suplinite cu alte măsuri.

„Consider că acest pachet de legi constituie o bună premisă pentru reformele cu mult mai cardinale, pe care le va implementa guvernarea socialistă care va veni după alegeri”, a declarat Preşedintele, care este liderul neformal al Partidului Socialiştilor.

El a menţionat că, pentru a atinge efectul scontat, noua guvernare „va promova politici eficiente de administrare fiscală, care vor contribui la capitalizarea efectelor acestei reforme, eliminarea concurenței neloiale (unii plătesc, alții nu), va fi anulat impozitul pe venitul reinvestit, modificat sistemul de impozitare a TVA în domeniul agricol ș.a.m.d.”.

„Nimeni nu ne va ajuta și nu va rezolva problemele noastre, dacă noi înșine nu vom fi mai progresivi, mai proactivi. Noi trebuie să creăm condiții mai competitive pentru atragerea de investiții în economie, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, creșterea substanțială a exportului de mărfuri și servicii”, a subliniat Dodon.

În opinia sa, „fără toate acestea, și noua guvernare va trebui să stea cu mâna întinsă după ajutoarele umanitare venite din Occident sau din altă parte”.

„Această practică rușinoasă trebuie stopată și vă asigur că o vom face în cel mai scurt timp în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor”, a declarat Dodon.

În ajun, Ambasadorul SUA în Moldova, precum și alți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, l-au rugat pe Președinte să nu promulge legile care, în opinia lor, „reprezintă un pericol pentru dezvoltarea Moldovei”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.