Politică

PREŞEDINTA CEC ÎNDEAMNĂ DIASPORA SĂ SE ÎNREGISTREZE PREALABIL PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 2019

17 august, 2018

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, îndeamnă diasporă să profite de mecanismul de înregistrare prealabilă pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul celei de-a opta ediţii a Congresului Diasporei la Chişinău, ea a spus că înregistrarea prealabilă a alegătorilor ajută CEC să stabilească mai exact unde locuiesc cetăţenii moldoveni în străinătate şi unde mai bine să fie deschise secţiile de votare pentru a spori gradul de participare a diasporei la vot.

„Alegerile nu pot fi organizate în modul în care fiecare dintre noi consideră că este corect. Acestea trebuie să se desfășoare în baza normelor legale, iar Codul Electoral este o constituție în domeniul alegerilor, care stabilește toate regulile pentru organizarea alegerilor”, a spus ea.

Russu a amintit că peste hotare au fost constituite trei circumscripţii electorale: una pentru Est, alta pentru Europa Occidentală şi una pentru SUA şi Canada.

„Hotărârea privind numărul secțiilor de votare în străinătate este luată de Guvern cu 35 de zile înainte de ziua alegerilor. Până atunci, vom colecta toate informațiile privind numărul de alegători înregistrați prealabil și cei care au participat la vot la ultimele alegeri generale”, a explicat ea.

Preşedinta CEC a spus că alegătorii din diasporă au posibilitatea să se înregistreze prin intermediul platformei on-line (inregistrare.cec.md) sau să scrie o cerere la misiunile diplomatice sau consulare ale Republicii Moldova.

„Din păcate, în ultimele două săptămâni, doar 42 de cetățeni au profitat de înregistrarea preliminară, iar în total au fost înregistrați 2100 de alegători”, a spus ea.

INFOTAG precizează: În turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, la mai multe secții de votare din Moscova, Londra, Paris și București buletinele vot s-au epuizat înainte de închiderea secţiilor, astfel că mulți alegători nu au putut vota. Doar 2370 de concetățeni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru a participa la vot. În total au fost deschise 100 de secții de votare, la care au votat circa 140 mii de persoane. Aproape tot atâtea buletine de vot au rămas nesolicitate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.17 17:47 Fima
    Dodon si Plahotniuc nu sa fie sustinut din partea diasporei, este evident.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.