Politică

APLICAREA LEGISLAȚIEI ELECTORALE ÎN PRACTICĂ RĂMÂNE UNA DINTRE LATURILE SLABE ALE MOLDOVEI – ȘEFUL DELEGAȚIEI UE

12 septembrie, 2018

Aplicarea legislației electorale în practică rămâne una dintre laturile slabe ale Moldovei, consideră șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la seminarul „Legislația electorală din RM, regulamentele și practicile partidelor politice din perspectiva incluziunii: constatări și provocări”, el a spus că legislația electorală a Republicii Moldova a fost îmbunătățită, dar nu este mereu respectată.

„Codul Electoral al RM corespunde liniilor generale ale standardelor electorale internaționale. Cu toate acestea, punerea prevederilor sale în practică este încă o latură vulnerabilă. Trebuie remarcat faptul că UE nu are o memorie scurtă, iar problemele ce ţin de lipsa de respect față de drepturile fundamentale ale cetățenilor, legate de procesul electoral, nu sunt uitate”, a spus Michalko.

El a reamintit că, în 2017, în Moldova „a fost modificat sistemul electoral, în lipsa unui consens larg și fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE / ODIHR”.

„În 2018, instanţa de judecată a invalidat alegerile primarului Chișinăului, câştigate de Andrei Năstase (președintele partidului Platforma DA – „I.”). Toate acestea au subminat încrederea cetățenilor în procesul electoral și în instituțiile care ar trebui să servească drept garant al votului democratic și liber”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, „este important ca în Moldova să fie respectate tradițiile legate de vot, cum ar fi procesul de monitorizare a alegerilor, care sporeşte încrederea oamenilor”.

„Sunt sigur că în Moldova va fi o evoluție a prevederilor referitoare la procesul electoral, pentru ca în viitor să nu mai apară întrebări referitoare la alegerile democratice și respectarea drepturilor cetățenilor de a alege și de a fi ales. Acest lucru este deosebit de important în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Cerința de a respecta condițiile politice rămâne unul dintre principalele instrumente ale UE, care va fi utilizat în caz de risc de încălcare a procesului electoral. Iar principiile statului de drept și respectarea acestora reprezintă fundamentul relațiilor bilaterale ale RM-UE”, a spus Michalko.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.12 15:10 Ionut
    DPM trebue sa pastreza puterea daca pretu este destul de mare...
  2. 2018.09.12 15:16 Victor
    Moldova trebue sa pastreza relatiile bune cu UE, numai dechit!
  3. 2018.09.12 18:12 Nadejda
    De ce dl Mihalco tine tot timpu o distanta mare fata de autoritatiile noastra? UE - partener strategic pentru Moldova! Poate dl Mihalco este foarte modest?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.