Politică

COMISIA PARLAMENTARĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI A REFUZAT SĂ DESFĂŞOARE AUDIERI PE MARGINEA EXPULZĂRII CETĂŢENILOR TURCI

13 septembrie, 2018

Comisia parlamentară pentru drepturile omului şi relaţii interetnice a refuzat să desfăşoare audieri pe marginea expulzării cetăţenilor turci din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat pe pagina sa de facebook deputatul Partidului Comuniştilor (PCRM), Inna Şupac.

Ea a amintit că sâmbătă au fost organizate audieri cu uşile închise în baza Comisiei pentru Securitate Națională, însă „nimeni nu a informat oficial fracțiunea PCRM despre acest eveniment”. Potrivit ei, afirmaţiile din ajun ale președintelui Parlamentului, Andrian Candu, arată că, „chiar și el, după audierile de sâmbătă, aşa și nu a înțeles ce fel de procedura a fost aceasta: dacă e vorba de extrădare, returnare sau expulzare sau dacă persoanele anunţate sunt declarate non grata”.

„Există multe întrebări. De exemplu, către şefa Biroului pentru Migrație și Azil. Cea mai simplă întrebare este că, la 7 septembrie, într-un interviu pentru presă, ea (Olga Poalelungi – directorul Biroului - „I.“) a spus că „Biroul nu s-a ocupat de acest caz”. Între timp, în urma audierilor, Candu a declarat că decizia a fost luată de Birou. Paradoxal este că directorul Biroului nu a fost la ședința de sâmbătă (!)”, a subliniat deputata.

Potrivit ei, „nici astăzi nu este clar cine anume a luat decizia de a-i expulza pe cei şapte cetăţeni turci în Turcia, ştiind ce îi aşteaptă acolo”.

„Articolul 58 „Îndepărtarea sub escortă a străinului” din Legea privind regimul străinilor în RM prevede opţiunile: „...până la punctul de trecere a frontierei de stat deschis traficului internaţional ori până în ţara de origine, de tranzit sau de destinaţie”. De ce şi cine a ales cel mai periculos scenariu pentru viaţa acestor şapte oameni?”, se întreabă Şupac.

Ea a menționat că decizia nu a fost luată, deoarece a fost susținută de trei deputați din opoziție, iar ceilalţi au făcut alte propuneri, inclusiv de a încerca să se discute această problemă în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 6 septembrie, șapte cetățeni turci din rândul şefilor și profesorilor liceului „Orizont” au fost expulzați din Moldova. Acest lucru a provocat indignarea societăţii. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat cererea depusă de avocați în acest sens împotriva Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate a informat că „ei sunt suspectaţi de legături cu un grup islamist, în privinţa căruia există informații referitor a desfășurarea activităților ilegale în mai multe țări”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.13 10:20 Ionut
    Ceva aici nu este clar pina la capet...
  2. 2018.09.13 13:03 Ivan
    Supac are dreptate in aceasta problema sunt multe paradoxe.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.