Politică

VOTAREA REPETATĂ ÎN CHIŞINĂU AR FI FOST ILEGALĂ – PREŞEDINTA CEC

13 septembrie, 2018

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a putut desfăşura votarea repetată a alegerilor primarului de Chișinău, deoarece acest lucru ar fi fost ilegal, a declarat președinta acesteia, Alina Russu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, la şedinţa Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, ea a menţionat că, „drept răspuns la criticile precum că procesul electoral a fost încheiat în lipsa unui rezultat, trebuie remarcat faptul că, potrivit hotărârii de judecată, au fost anulate ambele tururi de alegeri ale primarului, iar acest lucru a pus CEC într-o situaţie nedeterminată”.

„În baza prevederilor Codului Electoral, votarea repetată în cadrul procesului electoral poate avea loc doar într-un singur tur, dar nu în două. Adică, dacă instanța anulează primul tur, atunci are loc votarea repetată. Legislația nu prevede votarea repetată în două tururi, iar în cazul primarului de Chișinău, vorbim despre un proces electoral aparte –alegeri locale noi (care nu pot fi desfăşurate în mai puțin de un an înainte de alegerile ordinare - „I.“)“, a spus ea.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a menționat că „instituțiile de stat, acţionând conform prevederilor legii, nu trebuie să uite de respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, în acest caz de dreptul de a alege și de a fi ales“.

„Și nici o instituție de stat responsabilă de respectarea legii nu poate recunoaşte că nu există o soluţie pentru problema creată. Sarcina sa este de a folosi cadrul legal în vederea respectării drepturilor cetățenilor“, a spus el.

Membrul CEC, Iurie Ciocan, a remarcat că „orice proces electoral trebuie să se încheie cu o alegere, pentru a putea asigura principiul continuității puterii, dar la Chișinău a fost pus punct fără un final logic. Iar pentru a evita pe viitor repetarea unei asemenea situaţii, în legislație trebuie să se precizeze că procesul electoral se încheie doar cu alegerea unui candidat”.

Expertul Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, a subliniat că procesul electoral „se încheie fie cu alegeri, fie continuă cu votarea repetată, dar CEC nu a făcut nici una, nici alta, încheind alegerile fără un rezultat logic”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.