Politică

ŞEFUL DELEGAŢIEI UE ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE MOLDOVEI SĂ CONTINUE REFORMELE, ÎN POFIDA ALEGERILOR

14 septembrie, 2018

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, îndeamnă autorităţile Moldovei să continue reformele, în pofida alegerilor. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi seara la un post de televiziune.

„Este foarte important ca reformele să se realizeze permanent și consecvent, așa cum se prevede Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care este documentul fundamental pentru dezvoltarea relațiilor noastre”, a spus Michalko.

El a evitat să răspundă la întrebarea dacă există riscul anulării deciziei privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Moldovei cu țările UE, în cazul încetinirii ritmului reformelor în republică.

„Nu vreau să intru în speculații. Deşi țara intră în campanie electorală, procesul de reforme trebuie continuat. Autoritățile moldovenești mai au șansa să facă ceva bun pentru țară. Liberalizarea regimului de vize a fost unul dintre cele mai importante etape în dezvoltarea relațiilor noastre. Anul trecut, când Comisia Europeană a făcut primul raport privind modul în care această hotărâre este pusă în aplicare, accentul a fost pus foarte clar pe faptul că Moldova trebuie să obţină progrese în lupta împotriva corupției și spălării de bani. Acest proces, legat de liberalizarea regimului de vize, este permanent, este supus evaluărilor. Și este foarte important să vedem schimbări pozitive, să se ia măsurile necesare și să nu fie regres”, a subliniat diplomatul.

El a atras o atenție deosebită la reforma justiției și investigarea fraudei din sectorul bancar. Reprezentantul UE a reamintit că ultimul program de susținere a reformei justiției s-a încheiat fără ca UE să aloce ultima parte a fondurilor acordate (28 mil. euro – „I.”).

„Aceasta s-a întâmplat anume din cauza lipsei de reforme. De atunci tot așteptăm să se ia măsuri pentru consolidarea independenței judecătorilor, introducerea principiului meritocraţiei în cariera judecătorilor. Vrem să vedem că sistemul judiciar funcționează independent și corect, că în acest sistem atât cetățenii, cât și investitorii pot fi siguri că drepturile lor nu vor fi încălcate și că vor găsi sprijin”, a subliniat Michalko.

Referindu-se la investigarea furtului miliardului de euro din sistemul bancar, el a menționat că aceasta este una dintre problemele prioritare discutate la fiecare reuniune a oficialilor europeni cu oficialii moldoveni.

„Poziția Uniunii Europene pe această temă este foarte clară: UE îndeamnă autorităţile să-i tragă la răspundere pe toți cei vinovați de furtul miliardului. Autoritățile Moldovei trebuie să fie conștiente cât de grav dăunează acest lucru imaginii guvernării, sistemului de justiției și Republicii Moldova”, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, în ultimul timp s-au înregistrat progrese în sfera economică, în domeniul stabilizării sistemului bancar, s-au realizat progrese în comerțul cu Uniunea Europeană, iar exporturile moldovenești au crescut în mod semnificativ.

„Dar, din păcate, nu am văzut progrese în domeniile-cheie pentru dezvoltarea societăţii”, a spus Michalko.

Răspunzând la întrebări, el și-a exprimat îngrijorarea referitor la legile privind reforma fiscală și amnistia capitalului, adoptate de Parlament fără a le coordona cu partenerii europeni.

„Aceste legi comportă riscuri foarte mari în domeniul combaterii corupției și spălării de bani, deoarece se introduc procese care nu vor permite determinarea originii banilor. Acest lucru se poate opune reformelor implementate în domeniul economiei și finanțelor. Există riscuri foarte mari în cazul în care aceste legi intră în vigoare”, a subliniat Michalko.

Vorbind despre viitoarele alegeri parlamentare, el a amintit că „UE a recomandat Moldovei să rezolve problema nerespectării voinței poporului exprimate prin vot”.

„Decizia de invalidare a alegerilor locale în municipiul Chișinău a fost luată contrar tradiției și practicii Republicii Moldova și contrar tradițiilor europene. Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților moldovenești și trebuie să fie folosite toate posibilitățile ca să fie respectată voința poporului din alegeri. Este important ca rezultatul alegerilor să fie credibil. Pentru aceasta, procesul trebuie să respecte regulile democratice”, a spus Peter Michalko.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.