Politică

ÎN MOLDOVA PERSISTĂ RISCUL INSTAURĂRII UNUI REGIM AUTORITAR, CONDUS DE OLIGARHI – EXPERŢII ATLANTIC COUNCIL

19 septembrie, 2018

În Moldova persistă riscul instaurării unui regim autoritar, condus de oligarhi. La această concluzie au ajuns experţii Atlantic Council în cadrul unui raport intitulat „Strategia pentru Moldova”, prezentat la Washington în cadrul unei platforme de discuţii a Atlantic Council, consacrate reformelor din RM.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în raportul experţilor se menţionează că „Moldova se află într-o criză politică, iar guvernarea continuă să piardă ratingul de încredere al cetățenilor, care a început să scadă după decizia judecătorească privind invalidarea alegerilor primarului de Chișinău, câștigate de către unul dintre liderii de opoziție, Andrei Năstase”.

„Moldova s-a confruntat deja cu consecințele deciziei instanței: în iulie, UE a anunțat suspendarea acordării asistenței macrofinanciare Moldovei, la Chișinău se organizează periodic proteste, iar societatea civilă solicită cetățenilor să-și apere drepturile. Nivelul de aprobare a acțiunilor coaliției de guvernare, conduse de Partidul Democrat, este scăzut”, consideră experții.

Potrivit autorilor raportului, „invalidarea alegerilor, care, în principiu, erau libere și corecte, a scos în evidenţă cele mai mari nevoi pe care Moldova le are: reforma clasei politice și a sistemului justiției”.

„Dar desfăşurarea acestor schimbări se complică din cauza că societatea este dezbinată din cauza problemei viitorului vector de dezvoltare al Moldovei, precum și a conflictului transnistrean. La problemele interne ale republicii se adaugă implicarea Rusiei, care presează Moldova în privința integrității teritoriale și a independenței sale politice”, consideră experții, care văd trei scenarii ale viitorului Moldovei.

Primul dintre ele constă în „îndreptarea spre un regim cvasi-autoritar, condus de oligarhie, ceea ce va reduce nivelul democrației în republică și va duce la izolare din partea instituțiilor occidentale”.

„Dacă e să luăm în calcul circumstanțele recentelor alegeri, concentrarea puterii și controlul practic total asupra mass-media, a sistemului juridic și a mediului de afaceri, Moldova se află în pericolul realizării unui astfel de scenariu, ceea ce va fi în interesul unui mic grup de oameni”, consideră experții.

Un alt scenariu posibil constă în creșterea influenței Rusiei, deoarece Partidul Socialiştilor, „înlocuind efectiv Partidul Comuniştilor, are un electorat nostalgic după perioada sovietică”.

„PSRM este susținut de o parte semnificativă a populației vârstnice și vorbitoare de limba rusă. Socialiștii, care au colaborat nu o dată cu Partidul Democrat, reprezintă cel mai popular partid din Moldova, și vor avea cu siguranță cel mai mare număr de locuri în viitorul Parlament. Cu toate acestea, o astfel de opțiune nu poate fi numită cea mai viabilă”, consideră experții.

În opinia lor, unica opţiune rezonabilă pentru dezvoltarea Moldovei este al treilea scenariu, care presupune „un vector democratic prooccidental veritabil”.

„Din punct de vedere economic, Moldova a ales deja această variantă, dar care încă necesită reforme politice și juridice serioase, care vor aduce schimbări în sistemul de stat. Înainte ca Moldova să realizeze întregul potențial democratic, trebuie să realizeze aceste reforme. Dar cu certitudine se poate spune că perioada de înainte, în timpul și după alegerile parlamentare din 2019 va fi critică pentru întregul stat”, se menționează în raport.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.19 11:46 Irina
    Ei fac dezbateri despre reforme in Moldova, cum asta. ei ce nu au ce fac?
  2. 2018.09.19 12:16 Eva
    Na udivlenie vsh - analiz pravilinii, tak i esti vse na samom dele.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.