Politică

COMISIA PARLAMENTARĂ DE PROFIL A REFUZAT SĂ PARTICIPE LA ANCHETAREA ACCIDENTULUI CU IMPLICAREA CORTEGIULUI PREZIDENŢIAL

20 septembrie, 2018

Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a refuzat să participe la anchetarea accidentului cu implicarea cortegiului Președintelui Igor Dodon. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a informat pe rețelele sociale deputatul Partidul Socialiștilor, Ghenadie Mitriuc.

El a spus că la ședința comisiei, el a abordat problema „efectuării măsurilor de control parlamentar asupra activității Serviciului de Informații și Securitate și Serviciului Securitate şi Pază de Stat în legătură cu accidentul rutier”.

„Insistând pe audierea șefilor organelor de stat specializate, am propus ca aceştia să vină cu un raport privind îndeplinirea cerințelor stabilite de lege. Iar în urma audierilor, la necesitate, să fie desfăşurată o investigație parlamentară a activității acestor instituţii publice”, a spus deputatul socialist.

Potrivit lui, investigația este necesară pentru a „face lumină în întrebările adresate de cetățenii țării dacă în ceea ce s-a întâmplat există sau nu intenția criminală a cuiva”. El a menționat că „practic, un grup de persoane care controlează justiția în țara noastră a pronunţat deja verdictul asupra a ceea ce s-a întâmplat”.

De exemplu deputatul a adus faptul că directorul interimar al Serviciului Securitate şi Pază de Stat, Anatolie Golea, a spus că „exclude 100% versiunea unui atentat asupra Președintelui”.

„Se pare că domnul Golea şi-a preluat funcțiile anchetei sau, cel mai probabil, dorește să facă presiuni asupra organelor de investigare, depășindu-şi atribuţiile. Sau poate, în felul acesta, încearcă să-și ascundă neglijența în serviciu. În statele care funcționează normal (în special, în cele pe care majoritatea parlamentară le iau drept exemplu – ţările UE), un asemenea funcționar public de mult ar fi demisionat de bunăvoie”, a spus Mitriuc.

El a spus că majoritatea parlamentară a ignorat cerinţele legale de a desfăşura audieri și de a investiga incidentul. Propunerea deputatului PSRM a fost susţinută doar de deputatul din partea Partidului Democrat, Constantin Ţuţu, în timp ce ceilalţi membri ai comisiei au votat împotrivă sau s-au abținut.

„Fracțiunea noastră va continua să lupte pentru a clarifica dacă acțiunile comise care reprezintă „o amenințare la adresa securității Republicii Moldova” și anume „atentat la viața, sănătatea și integritatea demnitarilor” ”, a spus Ghenadie Mitriuc.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.20 11:12 Fima
    Noi trebue sa uitam despre asta, asa socot eu.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.