Politică

SPEAKERUL L-A ALUNGAT PE REPREZENTANTUL PREŞEDINTELUI LA PARLAMENT DIN SALA DE ŞEDINŢE

27 septembrie, 2018

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a dat afară din sala de şedinţe a Legislativului pe reprezentantul Președintelui în Parlament, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, motivul a fost că, în opinia speakerului, la şedinţa de joi, consilierul prezidențial „a încălcat regulamentul Parlamentului”.

„V-am dat posibilitatea să lămuriți frumos lucrurile, dar nu să atacați pe unii sau pe alții. Luând în considerarea că ați încălcat Regulamentul Parlamentului, vă rugăm frumos să părăsiți sala. O să ne descurcăm și fără dumneavoastră”, a spus Candu adresându-i-se lui Lebedinschi.

Incidentul a avut loc în timpul dezbaterii în Parlament a chestiunii privind motivele expulzării din Moldova a celor șapte cetățeni turci din rândul profesorilor și conducătorilor rețelei de licee „Orizont”. Deputații din toate fracțiunile de opoziție au cerut crearea unei comisii speciale în Parlament pentru a investiga această situație și desfăşurarea audierilor parlamentare pe această temă. Majoritatea de la guvernare însă a respins aceste propuneri.

În cadrul dezbaterilor, reprezentanții opoziției au criticat acţiunile Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ale Biroului pentru Migrație și Azil și ale Președintelui Igor Dodon.

„Președintele le-ar fi putut acorda acestor profesori cetățenia Moldovei, chiar şi fără a ţine cont de opinia SIS. În calitate de fost președinte, pot spune că nu au existat niciodată informații despre acest lucru din partea SIS. Aceste licee activează în republică de aproape 30 de ani și nu au existat reproșuri în adresa lor. Iar profesorii au devenit victime, deoarece cineva vrea să repare clădirea preşedinţiei cu banii Turciei, cineva care doreşte să-şi rezolve alte probleme împreună cu turcii”, a declarat președintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

El a fost susținut de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a fost președinte al RM în 2010.

Reprezentantul Președintelui în Parlament, Maxim Lebedinschi, a respins criticile în adresa Președintelui Igor Dodon.

„Vreau să spun că Președintele nu a primit nici o cerere de acordare a cetățeniei RM profesorilor de la liceele „Orizont”. Și dacă domnii Vladimir Voronin și MIhai Ghimpu au primit asemenea cereri în timpul preşedinţiei lor, atunci nu este clar de ce nu le-au acordat cetățenia”, a spus Lebedinschi.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a calificat această replică drept o critică în adresa deputaților și i-a cerut consilierului prezidențial să părăsească sala de şedinţe.

Deputații din cadrul Partidului Democrat și Grupului Popular European au refuzat să desfăşoare audieri privind expulzarea cetățenilor turci, care, în opinia opoziției și societății civile, au avut loc cu încălcări grave ale legii. Majoritatea parlamentară a respins toate propunerile opoziției.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.