Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON A DECLARAT CĂ „MOLDOVA POATE DEVENI O PLATFORMĂ PENTRU NEGOCIERI ÎNTRE VEST ȘI EST”

12 octombrie, 2018

Preşedintele Igor Dodon a declarat că „Republica Moldova poate şi vrea să devină o platformă pentru negocieri între Vest și Est”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri, în cadrul ședinței plenare a celei de-a XVII-a ediții a summit-ului Organizației Internaționale a Francofoniei, la Erevan.

„Societatea moldovenească este unică datorită bilingvismului său și chiar trilingvismului, pentru că toți cetățenii noștri vorbesc egal limba moldovenească – limba de stat, limba rusă și limba franceză sau engleză”, a spus Preşedintele.

El a menţionat că cea mai mare bogăție a Republicii Moldova o reprezintă oamenii, poporul.

„Anume abilitățile noastre de comunicare, tradițiile culturale, dar și istoria noastră complicată ne fac o țară de legătură, o țară de dialog între civilizații. Aceasta înseamnă că noi vrem și putem deveni o platformă de negocieri între Occident și Orient. Strategia noastră de bază este de a fi prieteni atât cu Europa și Statele Unite, cât și cu Rusia și celelalte țări din fosta Uniune Sovietică. Îmi exprim ferma convingere că în acest sens avem consimțământul partenerilor noștri externi”, a subliniat Dodon.

El a remarcat că „Republica Moldova are interesele sale naționale, care dictează necesitatea de a construi și o politică economică echilibrată”.

„Cooperarea în contextul mai multor proiecte integraționiste este un mare beneficiu pentru țara noastră. Moldova întreține acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu Comunitatea Statelor Independente, cu Turcia, precum și cu alte țări. Acest lucru ne permite să ne dezvoltăm economia fără să fim implicați în jocuri geopolitice împotriva cuiva. Ne-am dori o Europă comună de la Lisabona până la Vladivostok – și considerăm această viziune drept un proiect important al viitorului”, a declarat Preşedintele.

Potrivit lui, „Republica Moldova este o țară tradițional francofonă”.

„Chiar și în perioada sovietică, limba franceză a fost prima limbă străină predată în școlile moldovenești. Astăzi, aceasta rămâne a fi limba străină cu cea mai mare pondere în Republica Moldova. Pentru Republica Moldova, dar și pentru mine personal, ca vorbitor de limbă franceză, este o adevărată mândrie și un mare privilegiu de a face parte din marea familie francofonă, în numele dezvoltării culturii și tradițiilor noastre naționale”, a spus Dodon.

El a exprimat interesul Moldovei „de a participa în continuare la programele Organizației Internaționale a Francofoniei și de a împărtăși experiența cu statele membre în domeniile învățământului, științei, culturii, economiei, mediului și tehnologiei informaționale”. De asemenea, Dodon s-a pronunţat pentru susţinerea inițiativei „Liberi împreună” și stabilirea Rețelei Francofone de prevenire a radicalizării și a extremismului, ce pot duce la terorism.

„Totodată, susținem acțiuni pentru promovarea dialogului între culturi și respectarea diversităților culturale care vizează în special tineretul”, a subliniat Preşedintele Moldovei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.13 12:46 Galina
    Pozitia lui Igor Dodon este firma, tot au nadejda ca socialistii pe 24 februarie obtin victoria.
  2. 2018.10.14 16:34 Nicolae
    Dl Doddon reprezinta tara noastra frumos si serioz, bravo lui!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.