Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON PROPUNE DESFĂŞURAREA LA CHIŞINĂU A UNUI SOBOR PANORTODOX

16 octombrie, 2018

Preşedintele Igor Dodon propune desfăşurarea la Chişinău a unui sobor panortodox, la care să fie discutate problemele lumii ortodoxe după deciziile luate de Patriarhia Constantinopolului în privinţa Bisericii ucrainene.

„Propun desfăşurarea unui sobor panortodox pe teritoriul Republicii Moldova. Situația care s-a creat în lumea ortodoxă îmi trezeşte mie, ca persoană creştin-ortodoxă, un profund regret și îngrijorare”, a spus Președintele, comentând deciziile Patriarhiei de la Constantinopol.

„Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Moldovei a fost creată în 1813 prin eforturile marelui nostru sfânt Gavriil Bănulescu-Bodoni în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Și vom rămâne loiali bisericii noastre unite”, a subliniat Dodon.

El susține inițiativa de a convoca un sobor panortodox, propusă de Patriarhul Antiohiei, Ioan X, susținută de cercurile duhovniceşti și laice ale Bisericilor Ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim și Biserica Ortodoxă din America.

Dodon consideră că Moldova poate fi o platformă bună pentru o astfel de întâlnire.

„Suntem o țară ortodoxă unică, situată chiar în inima lumii ortodoxe, iar Moldova poate deveni o platformă pentru întâlniri între toți șefii bisericilor locale în această perioadă crucială. Sunt convins că împreună putem găsi căi de a rezolva problemele”, crede el.

Preşedintele Moldovei a numit conflictul dintre Patriarhia Constantinopolului și Biserica Ortodoxă Rusă drept „una dintre cele mai acute probleme din întreaga istorie a Ortodoxiei”.

„Dezbinarea Bisericii poate deveni o rană vie pe corpul întregii lumi ortodoxe. Autoritățile țărilor ortodoxe, împreună cu șefii bisericilor locale, ar trebui să depună toate eforturile pentru a depăși această problemă”, a spus Dodon.

Drept răspuns la apelul Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, prin care a solicitat acordarea autocefaliei pentru biserica ucraineană, Patriarhia Constantinopolului a anunțat 11 octombrie anularea deciziei din anul 1686 privind trecerea Mitropoliei Kievului sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei și revenirea acesteia sub jurisdicția Patriarhului Ecumenic, precum și a anunțat despre ridicarea anatemei de pe șefii celor două bisericile necanonice din Ucraina - Filaret al Patriarhiei Kievului și Macarie al Bisericii autocefale ucrainene.

Biserica Ortodoxă Rusă a calificat aceste acțiuni drept necanonice și ilegale, iar la 15 octombrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis că nu mai este posibilă comuniunea euharistică cu Constantinopolul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.16 16:17 Marcel
    Dl Dodon prea categric nu atit de simplu este problema aceasta si pentru Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.