Politică

RUSIA NU VA SPRIJINI NICIUN CONCURENT LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN MOLDOVA – PURTĂTOAREA DE CUVÂNT A MAE AL FR

17 octombrie, 2018

Rusia nu va sprijini niciun concurent la alegerile parlamentare din Moldova, a menţionat în ajun, în cadrul unei conferinţe de presă online, purtătoarea de cuvânt a MAE al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a subliniat că „alegerile reprezintă o afacere internă a statului suveran”.

Zaharova a precizat că, după prezentarea rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova, „Moscova așteaptă o evoluţie a relațiilor bilaterale”.

Referindu-se la retragerea trupelor rusești din Transnistria, Zaharova a amintit „poziția prezentată anterior de Moscova”, potrivit căreia Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) „se ocupă de paza depozitelor de muniţii”.

„În acțiunile GOTR nu există nimic netransparent. În ceea ce privește deblocarea situației, aceasta a ajuns în impas din motive politice. Și nici aceasta nu este o noutate pentru nimeni”, a spus ea.

Purtătoarea de cuvânt consideră că „tensionarea situației în jurul Transnistriei nu aduce nimic constructiv, nu ajută la deblocarea situației și nu contribuie la îmbunătăţirea atmosferei generale a relațiilor bilaterale”. În acelaşi timp, ea nu a exclus faptul că, „drept acțiune tactică, aceasta ar putea fi benefică pentru scopurile politice interne”.

Întrebată dacă Rusia va continua să ofere asistențe Transnistriei, ea a spus că „este jignitor să aui o astfel de întrebare”.

„Știţi foarte bine că ajutorul a fost acordat chiar și atunci când Rusia însăşi avea nevoie de sprijin. Rusia nu a uitat niciodată de Transnistria. Situația este sub control și noi acţionăm din faptul că statele suverane au dreptul să-și desfăşoare propria politică, dar aceasta nu trebuie să fie îndreptată împotriva propriului popor. În plan personal și în planul activităţii, pentru mine Transnistria este cea mai dificilă problemă”, a spus diplomatul.

Potrivit ei, „protejarea compatrioților din Transnistria, pe care Rusia nu îi va lăsa niciodată, este o situație specială, un bloc întreg de probleme, inclusiv susținerea limbii ruse”.

Întrebată despre prezenţa unor laboratoare biologice în Moldova, ea a subliniat că „nu are asemenea informații”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.