Politică

PREŞEDINTELE TURCIEI, RECEP TAYYIP ERDOGAN, A SOSIT ÎN MOLDOVA ÎNTR-O VIZITĂ OFICIALĂ DE DOUĂ ZILE

17 octombrie, 2018

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sosit în Moldova într-o vizită oficială de două zile. Potrivit agenției INFOTAG, el a fost întâlnit la aeroportul din Chișinău de către Preşedintele Moldovei, Igor Dodon.

Ceremonia oficială de întâlnire a avut loc în faţa clădirii Preşedinţiei din centrul Chișinăului. O astfel de ceremonie cu participarea gărzii de onoare și a orchestrei prezidențiale în faţa clădirii a avut loc pentru prima dată. Clădirea administrației prezidențiale a fost distrusă în timpul revoltelor din 7 aprilie 2009. În perioada 2009-2011, din bugetul de stat au fost cheltuite peste 100 mil. lei pentru reparație, dar lucrările aşa şi nu au fost finalizate.

Clădirea a fost restaurată abia în acest an cu ajutorul Turciei, care a acordat peste 10 mil. euro pentru reparație și mobilier. În timpul renovării, clădirea a fost înconjurată de un gard metalic de doi metri înălțime, lângă clădire fiind instalate havuzuri iluminate. După întâlnirea oficială a celor doi președinți, care au avut loc în clădirea renovată, președinții vor participa la inaugurarea oficială a Preşedinţiei și la instalarea unei plăci memoriale. Președinții vor planta în curte și doi copaci. După întâlnire, va avea loc ceremonia de semnare a declaraţiei de parteneriat strategic dintre Moldova și Turcia.

În a doua jumătate a zilei, președintele Erdogan se va întâlni cu premierul Pavel Filip. După întâlnire, în cadrul delegațiilor vor fi semnate documente oficiale.

Joi, în a doua zi a vizitei, Recep Tayyip Erdogan va merge în Autonomia Găgăuză. La Comrat şi alte localităţi din autonomie va avea loc deschiderea unor grădinițe și a unui azil de bătrâni, construite graţie partenerilor turci. La Comrat va avea loc un miting al locuitorilor autonomiei, la care vor ţine discursuri președinții Moldovei și Turciei.

La Chișinău, înainte de vizită, opoziția a desfăşurat un protest împotriva expulzării celor șapte cetățeni turci, profesori la reţeaua de licee „Orizont” din Moldova. Protestul a avut loc în faţa Ambasadei Turciei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.17 16:39 Grigore
    Este bine ca liderii straini vin la noi...
  2. 2018.10.17 16:42 Stanislav
    daca dl Erdogan spune despre teroristii de la noi, poate asa si este, cine stie?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.