Politică

PARLAMENTUL NU A ÎNTRUNIT NUMĂRUL NECESAR DE VOTURI PENTRU INTRODUCEREA ÎN CONSTITUȚIE A VECTORULUI EUROPEAN

18 octombrie, 2018

Parlamentul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru introducerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, pentru adoptarea proiectului de lege de modificare a Constituţiei au votat 54 din 101 deputaţi. Pentru adoptarea amendamentelor la Constituţie sunt necesare voturile a două treimi din deputaţi, adică 67 din 101.

În sprijinul proiectului de lege privind modificarea Constituției au votat deputații din Partidul Democrat (PDM) și Grupul Popular European. Deputații Partidului Liberal (PL) și Partidul Liberal Democrat (PLDM) au refuzat să voteze, după care a părăsit sala de şedinţe.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a exprimat dezamăgirea că „politicienii moldoveni au ratat șansa de a adopta cea mai importantă lege pentru viitorul țării”.

„Îi înțeleg pe socialiști și comuniști, care sunt împotriva integrării europene. Dar nu îi înțeleg pe liberali și liberal-democrați, care susțin în vorbe integrarea europeană. De astăzi, aceste partide și-au pierdut dreptul de a se numi proeuropene, alegătorii ar trebui să știe că aceste partide au întors spatele integrării europene, părăsind sala de ședință în momentul votării”, a spus Candu.

El a citit lista deputaților din Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat, pentru ca țara „să-şi cunoască eroii”. El a menționat că 13 deputați au părăsit sala de ședințe, iar dacă ar fi votat, ar fi fost 67 voturi „pentru” – exact cât trebuie pentru adoptarea acestei legi.

Deputatul PDM, Marian Lupu, a spus că PL și PLDM, precum și Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr nu sunt proeuropene.

„Ei declară deschis că sunt unioniști. Unionismul nu înseamnă integrarea europeană a Moldovei, ci distrugerea ei. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm astăzi. Aceasta ar fi fost șansa de a pune o barieră pentru ideile privind aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică”, a spus el.

Deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc, a spus că într-o săptămână din momentul în care votarea a fost amânată pentru o săptămână, nu au fost desfăşurate niciun fel de discuții și şedinţe de lucru cu privire la cel puțin o remarcă din partea Uniunii Europene.

El a îndemnat majoritatea parlamentară „să revină la activitatea de implementare a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE și să renunțe la jocurile politice”.

Proiectul de lege prevedea modificarea Constituției, prin care „integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova”, iar procedura de aderare a Moldovei „la tratatele constitutive ale Uniunii Europene este stabilită de Parlament prin lege organică”. Potrivit legislaţiei, timp de un an, proiectul de lege nu mai poate fi reintrodus spre dezbatere în Parlament.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.