Maib_Agro

Politică

PREMIERUL PAVEL FILIP A DECLARAT CĂ NEUTRALITATEA NU ÎNSEAMNĂ IZOLARE, IAR MOLDOVA VREA SĂ COOPEREZE CU NATO

18 octombrie, 2018
<mt_str50>

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că neutralitatea nu înseamnă izolare, iar Republica Moldova vrea să coopereze cu NATO. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta el a declarat joi, la întrevederea cu o delegaţie a Adunării Parlamentare NATO, condusă de președinta acesteia, Rasa Jukneviciene.

Potrivit comunicatului, oficialii au discutat despre dezvoltarea capacităților de securitate și apărare ale Moldovei în contextul provocărilor din regiune.

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a menționat Pavel Filip.

El a remarcat că „neutralitatea nu a fost alegerea Moldovei”.

„Aceasta a fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru. Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse””, a subliniat prim-ministrul.

La rândul său, Rasa Jukneviciene a menționat că instituția poate pune la dispoziția țării noastre expertiza și experiența necesare pentru a face față noilor riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de implicarea Federației Ruse.

„NATO nu este o alianță pentru război. Este o alianță pentru pace. O alianță pentru democrație”, a evidenţiat oficialul.

Potrivit comunicatului, premierul Pavel Filip a confirmat acest lucru, menționând proiectele NATO implementate în Moldova, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte în prezent parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player