Politică

RENATO USATÎI CONSIDERĂ CĂ PLATFORMEI DA NU I SE VA PERMITE SĂ PARTICIPE LA ALEGERILE PARLAMENTARE

23 octombrie, 2018

Preşedintele partidului Platforma DA, Andrei Năstase, „este condamnat de guvernarea Moldovei ca să nu participe la alegerile parlamentare şi poate chiar şi la alegerile primarului Chişinăului”, consideră liderul „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a spus în ajun, participând prin Skype la o emisiune la TV8, precizând că Platforma DA va participa la alegeri, însă nu şi preşedintele ei.

„L-am avertizat despre aceasta. Vor găsi vreun motiv. Vor spune că în ziua alegerilor a spus ceva greșit, s-a comportat greșit. Există o anumită listă a celor care nu vor fi admiși la alegeri. Acolo este şi liderul partidului „Casa Noastră Moldova”, Grigori Petrenco, și fostul parlamentar Alexandr Petcov. Însă Maiei Sandu i se va permite să participe la alegeri”, susţine Usatîi, care de mai bine de doi ani se ascunde la Moscova de justiția moldovenească.

Referindu-se la posibilitatea anulării rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare, Usatîi a menționat că elita de la guvernare are „multe opțiuni” în acest sens.

„Amintiți-vă cum la alegerile din noiembrie 2014, Iurie Ciocan (pe atunci președintele CEC – „I.”) a oprit pentru câteva ore sistemul electronic „Alegeri”. Acum, în ziua alegerilor, la CEC, se va prăbuși tavanul, se va deconecta curentul electric pentru o vreme. Ei vor găsi modalităţi. În cele din urmă, judecătorii moldoveni rezolvă toate problemele așa cum le spune Vlad Plahotniuc (coordonatorul coaliției de guvernământ – „I.”)”, a spus politicianul de opoziție.

Potrivit lui, liderul PDM l-a obligat pe principalul acuzat de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar Ilan Şor să „aducă” în Parlament cel puțin 15 reprezentanți ai Partidului Şor.

„Planurile lui Plahotniuc prevăd ca în viitorul Parlament să adune cel puțin 70 de mandate „pentru toți”, adică PDM, Partidul Şor și Partidul Socialiştilor al lui Igor Dodon. Această configurație va lua amploare, deoarece la alegeri, Plahotniuc nu poate miza doar pe PSRM, care va obţine nu mai mult de 35 de mandate. Dodon deja se scufundă şi nu îl mai învie azi niciun fel de sesiuni fotografice, niciun fel de rugăciuni şi nici chiar canonizarea”, a adăugat Usatîi.

În opinia sa, în cazul alegerilor, opoziția poate merge pe două căi.

„Este necesar un boicot general al alegerilor. Toată lumea să refuze să participe la scrutin – Platforma DA, PN, PCRM, PAS și alții. Aceasta va fi poziția lor consolidată. Există şi o altă opțiune – participarea corectă la alegeri. Voi da un exemplu. Cred că partidele lui Năstase și Sandu nu au sens să participe la alegeri în nordul și sudul republicii. Pur și simplu acolo nu vor trece. Este necesară o înţelegere, ca acolo să treacă candidații altor partide de opoziție, chiar şi de stânga. Principalul este să nu permitem tandemului PDM-PSRM să-și treacă pretendenţii. Se poate atrage în calitate de candidați din opoziţie persoane care nu fac parte din partide. De exemplu, analiştii Alexei Tulbure, Igor Boţan sau Andrei Popov. Principalul este să avem cât mai mulți oameni de treabă în viitorul parlament”, a spus Usatîi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.