Politică

CC AR PUTEA OBŢINE DREPTUL DE A EXAMINA LEGILE ADOPTATE ÎNAINTE DE INTRAREA ÎN VIGOARE A LEGII SUPREME A MOLDOVEI

26 octombrie, 2018

Curtea Constituțională (CC) urmează să-și extindă prerogativa de a efectua controlul constituționalității și asupra legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova la 27 august 1994. Parlamentul a votat în prima lectură, în cadrul ședinței de joi, un proiect de modificare a legislației.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, prevederile actuale stipulează că doar actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituției sunt supuse controlului constituționalității. Totodată, după adoptarea Constituției, nu au fost prevăzute proceduri de tranziţie prin care să fie constatată neconstituţionalitatea legilor adoptate până în 1994 și să fie scoase din ordinea normativă în vigoare. Astfel, a fost lăsată nesoluționată situația legislației anterioare adoptării Constituției.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a spus că nu cunoaște numărul exact al legilor adoptate înainte de Constituție, dar ele nu pot fi multe.

„Dar indiferent de aceasta, principiile controlului constituțional trebuie respectate în orice caz. Chiar dacă ar exista o singură lege de acest fel, noi oricum trebuie să asigurăm mecanismul controlului constituțional al acestui document”, crede el.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, a reamintit că necesitatea modificării legii a apărut după ce Curtea Constituțională nu a putut să se pronunţe în privinţa constituționalităţii Legii privind funcționarea limbilor în RSS Moldovenească din 1989, limitându-se doar la declararea ei drept „desuetă”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.