Politică

IRINA VLAH VA CANDIDA LA ALEGERILE BAŞCANULUI GĂGĂUZIEI CU SPRIJINUL PSRM

29 octombrie, 2018

La alegerile bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah va candida drept candidat independent cu sprijinul Partidului Socialiștilor (PSRM). Potrivit agenției INFOTAG, ea a spus acest lucru în cadrul programului „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul de televiziune RTR-Moldova.

„În anul 2015, m-am angajat să nu candidez la funcţia de başcan din partea niciunui partid, ca să fiu un bașcan pentru toți locuitorii autonomiei. Am participat în alegeri în calitate de candidat independent, deși am fost sprijinită de Partidul Socialiştilor. Așa va fi şi în 2019: voi fi candidat independent, iar PSRM mă va susține”, a spus Vlah.

Ea și-a exprimat încrederea că va câștiga alegerile, menţionând că simte susţinerea locuitorilor autonomiei.

„Nu știu câți candidați vor fi. În 2010, au fost trei, în 2015 – 12. Poate vor fi doi sau trei candidați sau poate 20-25. Pentru mine nu există nicio diferență. Oamenii sunt înțelepți, vor face alegerea corectă. Regiunile mici se disting prin faptul că toți se cunosc, știu cine şi ce reprezintă și cine este în spatele lor. Este imposibil să înșeli oamenii”, a spus başcanul.

Ea a reamintit că a propus stabilirea datei alegerilor pentru luna februarie pentru a comasa campania electorală cu campania pentru Parlamentul Moldovei. Adunarea Populară a Găgăuziei nu a susținut această inițiativă, stabilind alegerile bașcanului pe 19 mai.

„Am vrut să economisim bani și timp. Dacă am organiza alegerile în februarie, am fi putut începe deja să lucrăm în martie, în conformitate cu bugetul, pentru a realiza programele planificate. Totodată, nu am vrut să prelungesc împuternicirile, care expiră pe 15 aprilie. Dar Adunarea Populară a decis altfel”, a spus Vlah.

Răspunzând la întrebări, ea a spus că nu ar fi împotriva modificării sistemului electoral în baza căruia se desfășoară alegerile în Adunarea Populară.

„Am început să discutăm acest subiect cu deputații Adunării Populare pentru a scăpa de actualul sistem majoritar. Personal, sunt pentru ca alegerile să se desfăşoare după sistemul proporțional, după listele de partid. Dar nu văd nici o voință politică din partea deputaților pentru aceasta”, a subliniat bașcanul.

Referindu-se la vizita președintelui turc Recep Erdogan în Găgăuzia, ea a subliniat că în timpul vizitei au fost deschise șase obiecte sociale, construite din banii guvernului Turciei.

„Acesta este cel mai important lucru. În Găgăuzia se rezolvă problemele sociale, se construiesc obiecte sociale. Timp de trei ani, au fost construite patru grădinițe noi, două spitale, o casă de cultură și multe altele”, a spus Vlah.

Ea a confirmat că președintele Turciei a anunțat că a oferit în dar poliţiei vehicule speciale TOMA pentru dispersarea manifestanţilor, dar nu este vorba despre Găgăuzia.

„Nu avem nevoie de astfel de tehnică, Găgăuziei i-au fost dăruite obiecte sociale”, a spus Vlah.

Răspunzând la întrebările moderatorului, șefa Găgăuziei a respins zvonurile precum că, în schimbul construirii obiectelor sociale, Turcia vrea construirea unei moschei în Comrat.

„Acest lucru nu este adevărat. În primul rând, găgăuzii sunt oameni profund ortodocși. În al doilea rând, prietenii noștri turci respectă acest lucru. Autoritățile turce, președintele, premierul nu au abordat niciodată tema construirii unei moschei. Ei ne respectă pe noi și credința noastră”, a spus el.

Întrebată despre motivele expulzării din Moldova a directorului liceului „Oriziont” din Ceadîr-Lung, cetățeanul turc Feridun Tufekci, Irina Vlah a spus că nu ştie care sunt cauzele.

„Ceea ce s-a întâmplat rămâne pentru noi o informație închisă, nu știm motivele expulzării acestor profesori. Nu am absolut nicio informație. În timpul vizitei lui Recep Erdogan, această problemă nu a fost discutată. Nu Erdogan i-a expulzat, această întrebare ar trebui să fie adresată autorităților moldovenești”, a spus Vlah.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.