Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI: NOUL COD AL SERVICIILOR MEDIA AUDIOVIZUALE CORESPUNDE NORMELOR UE

07 noiembrie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că noul Cod al serviciilor media audiovizuale corespunde normelor Uniunii Europene.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, comentând decizia Preşedintelui Igor Dodon de a nu promulga documentul.

Speakerul şi-a exprimat dezacordul cu poziţia şefului statului, dând de înţeles că în curând Parlamentul va repeta repetat pentru adoptarea Codului.

„Președintele Igor Dodon a adus argumentele sale pe câteva pagini încercând să justifice refuzul de promulgare a Codului serviciilor media audiovizuale. Eu am un singur argument care le acoperă pe toate - proiectul transpune în premieră în legislația națională normele UE de reglementare în domeniu și a fost elaborat de specialiști, nu de politicieni. Libertatea presei este un subiect în afara contextului electoral și așa va rămâne”, a declarat Candu.

După cum a informat anterior INFOTAG, Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge Legea privind serviciile audiovizuale, care menține restricții privind difuzarea canalelor TV rusești. Potrivit Președintelui, „noul Cod introduce cenzura la canalele de televiziune, încalcă principiile pluralismului de opinii în mass-media, încalcă libertatea de opinie și exprimare”. El a menționat, de asemenea, că „inovațiile propuse în document vor duce la închiderea multor instituții media și practic la încetarea difuzării programelor în limba rusă”.

De asemenea, noul Cod menţine restricțiile introduse de Parlament în decembrie anul trecut și prevede interzicerea difuzării programelor informaționale, informativ-analitice și militare rusești.

Potrivit legii, Parlamentul trebuie să examineze repetat legea respinsă de Președinte. În cazul adoptării repetate, șeful statului este obligat să promulge documentul. Dacă Președintele refuză să facă acest lucru, el va fi suspendat din funcție și decretele de promulgare le va semna președintele Parlamentului. În acest fel, la începutul anului 2018, au fost promulgate și modificările la Codul actual al audiovizualului, care interzic transmiterea în Moldova a ştirilor, programelor analitice și ci cu caracter militar din Federația Rusă.

În ultimul an, Președintele a fost suspendat din funcţie de patru ori pentru a promulga legile pe care le-a respins sau pentru a numi miniștri ale căror candidaturi Dodon a refuzat să le aprobe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.