Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI O ÎNDEAMNĂ PE LIDERUL PAS SĂ PARTICIPE LA AUDIERILE ÎNCHISE ALE COMISIEI, DACĂ „NU ARE CE ASCUNDE”

07 noiembrie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, o îndeamnă pe liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, să participe la audierile închise ale comisiei (create pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” în politica internă a Moldovei), dacă „nu are ce ascunde”. Astfel a reacţionat speakerul la declaraţia recentă a Maiei Sandu, care consideră că „audierile trebuie să se desfăşoare în format deschis, în prezenţa presei”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Candu a menţionat pe reţelele sociale că „informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate în cadrul comisiei au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare” şi de aceea şedinţa comisiei nu poate fi deschisă, pentru că aceasta contravine legii.

„Probabil că juriștii dvs. și-au făcut bine treaba și v-au spus că, legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public, iar condiționând participarea Dvs. cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul. În cazul în care ședința se va face deschisă, colegii parlamentari, membri ai comisiei de anchetă, ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. Poate asta și vreți?”, se întreabă speakerul.

Andrian Candu susţine că Maia Sandu pune comisia într-o situație delicată: „fie vă audiază în ședință deschisă și nu vă prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu vă poate audia pentru că ați găsit un fals pretext să nu vă prezentați”.

„Dacă nu aveți nimic de ascuns, dacă nu invocați aceste pretext din motive care țin de dorința dumneavoastră de a evita să vă prezentați la audieri, ar fi corect să vă prezentați la aceste audieri, să răspundeți la întrebări și apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări”, a menţionat speakerul.

Candu a subliniat că „personal va depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii”.

După cum a informat anterior INFOTAG, în ajun, Maia Sandu a declarat că este dispusă să participe la audierile comisiei parlamentare numai în cazul în care acestea vor fi deschise.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.