Politică

PARTIDUL POPULAR EUROPEAN ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE MOLDOVEI SĂ ASIGURE ALEGERI PARLAMENTARE CORECTE

08 noiembrie, 2018

Partidul Popular European (PPE) îndeamnă autorităţile Moldovei să asigure desfăşurarea unor alegeri parlamentare corecte. Despre aceasta se menţionează în rezoluţia privind Moldova, adoptată în ajun la congresul PPE de la Helsinki.

Potrivit agenţiei INFOTAG, partidul şi-a exprimat „profunda îngrijorare faţă de concentrarea crescândă a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, precum şi faţă de deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova care se referă la statul de drept, instituțiile democratice, independența sistemului judiciar, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, absența libertății presei, respectul pentru drepturile omului și hărțuirea opoziției”.

„Facem apel la autorităţile RM să garanteze integritatea procesului electoral prin abținerea de la utilizarea resurselor administrative și de la folosirea ilegală a instituțiilor statului împotriva oponenților politici, în timpul și după campania electorală; să asigure dreptul la alegeri libere și corecte permițând cetățenilor din Republica Moldova care trăiesc în afara țării participarea liberă și nerestricționată la următoarele alegeri parlamentare”, se arată în document.

Partenerii europeni au cerut garantarea pluralismului politic și stoparea acțiunilor de hărțuire și intimidare a opoziției, precum și încetarea persecutărilor reprezentanților opoziției pe motive politice.

„Autorităţile trebuie să asigure principiul independenței sistemului judiciar și să renunțe la practicile antidemocratice de politizare a sistemului și de instrumentalizare a justiției în scopuri politice. De asemenea, trebuie să garanteze libertatea de exprimare și libertatea presei, să oprească discriminarea jurnaliștilor independenți prin interzicerea accesului lor la evenimente care prezintă interes public major și să pună capăt practicilor antidemocratice de a ancheta jurnaliști”, se arată în document.

Autorii insistă ca autorităţile să garanteze respectarea principiului fundamental al reprezentării democratice și să se asigure că voința alegătorilor, așa cum a fost exprimată la alegerile locale din Chișinău și recunoscută de observatorii naționali și internaționali, este pe deplin respectată”.

„Conducerea republicii trebuie să demonstreze angajament față de respectarea statului de drept prin investigarea furtului miliardului, pentru ca toți cei vinovați să fie aduși în fața justiției. De asemenea, trebuie să respecte principiile internaționale și bunele practici și să garanteze un mediu favorabil societății civile, să conștientizeze presiunile asupra ONG-urilor prin refuzul de a le recunoaște dreptul de a accesa fonduri din afara țării”, a subliniat PPE.

Potrivit partidului, „autorităţile trebuie să ţină cont de recomandările OSCE și Comisiei de la Veneția în ce privește reforma electorală, deoarece există riscul ca, organizate pe baza actualelor reguli, alegerile să nu fie recunoscute de comunitatea internațională”.

După cum a informat anterior INFOTAG, la lucrările forumului au participat şi liderii opoziţiei de dreapta din Moldova Maia Sandu şi Andrei Năstase.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.