Politică

PARLAMENTUL A VOTAT REPETAT PENTRU REFORMA TRUPELOR DE CARABINIERI ŞI CODUL SERVICIILOR MEDIA AUDIOVIZUALE

08 noiembrie, 2018

Parlamentul a votat repetat în şedinţa de joi legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor şi Codul serviciilor media audiovizuale, pe care Preşedintele Igor Dodon a refuzat să le promulge. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, deputaţii au respins toate propunerile şefului statului de introducere a modificărilor în aceste legi.

Preşedintele a propus deputaţilor să excludă sin proiectul de reformare a trupelor de carabinieri punctul potrivit căruia comandantul Inspectoratul General al Carabinierilor este numit nu de către şeful statului, ci de Guvern la propunerea Ministrului Afacerilor Interne.

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, atribuţiile şi împuternicirile Inspectoratului General al Carabinierilor, finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a acestuia, precum şi statutul carabinierului. De asemenea, este stipulat că, până la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar, în exclusivitate, pe bază de contract. Totodată, carabinierii vor obţine dreptul să constate încălcările.

De asemenea, Preşedintele a propus excluderea din Codul serviciilor media audiovizuale a prevederilor care interzic difuzarea programelor informaţionale, informativ-analitice și militare din țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerile Președintelui, votând repetat în aceeaşi redacţie legile respinse. Conform legislaţiei, în acest caz, șeful statului este obligat să promulge documente. Dacă Președintele refuză să facă acest lucru, el va fi din nou suspendat din funcție, iar decretele de promulgare le va semna președintele Parlamentului. În ultimul an, Președintele a fost deja suspendat din funcție de patru ori, iar speakerul a promulgat legile respinse de şeful statului sau decretele de numire a miniștrilor ale căror candidaturi Președintele a refuzat să le aprobe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.