Politică

EUROPARLAMENTARII AU CRITICAT GUVERNAREA MOLDOVEI, INSISTÂND PE ÎNDEPLINIREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE

14 noiembrie, 2018

Deputaţii Parlamentului European au discuta în ajun raport privind implementarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE, criticând, în general, acţiunile autorităţilor moldovene.

Potrivit agenţiei INFOTAG, raportul pentru RM, deputatul Alianţei Liberalilor și Democraților pentru Europa, Petras Auštrevičius, a menţionat că „invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, investigarea slabă a furtului bancar, precum și modificările ilogice ale legislației fiscale, inclusiv amnistia fiscală, sunt principalele motive de îngrijorare pentru UE și sunt direct legate de suspendarea asistenţei macrofinanciare”.

„Acordul de Asociere Moldova-UE nu este un document abstract, acesta presupune anumite angajamente, soluţii acțiuni pentru ambele părți”, a spus deputatul european.

Comisarul european pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a subliniat că „în dialogul cu autorităţile RM, partenerii europeni continuă să insiste pe desfăşurarea unei investigații eficiente a furtului miliardului, pe activitatea independentă a sistemului judiciar”. Totodată, Uniunea Europeană este îngrijorată faţă de „schimbarea sistemului electoral contrar recomandărilor Comisie de la Veneţia şi faţă de invalidarea alegerilor primarului Chișinăului, subliniind importanța organizării unor alegeri parlamentare corecte, libere și transparente”.

„Din păcate, partea moldovenească nu acordă atenție principalelor motive ale îngrijorării UE. Uniunea Europeană respectă angajamentele asumate în Acordul de Asociere și speră că Moldova se va ţine de aceleași principii. Dar, constatând că Republica Moldova nu îndeplinește reformele declarate, propunem reducerea sprijinului acordat de UE, concentrându-ne doar asupra a ceea ce aduce cu adevărat beneficii cetățenilor – pe sprijinul societății civile, al presei independente, al autorităților locale și al afacerilor mici și mijlocii”, a spus Hahn.

El a subliniat că, „dacă autoritățile revin la îndeplinirea obligațiilor stipulate în Acordul de Asociere, UE este gata să revină la formatul de asistenţă planificat mai devreme”.

Deputatul Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Monica Macovei, a menționat că „Vlad Plahotniuc și alți oligarhi în serviciul Moscovei distrug statul de drept și justiția independentă în Republica Moldova”.

„Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, iar Plahotniuc și cei din anturajul său trăiesc în lux. Nerecunoașterea lui Andrei Năstase în calitate de primar al municipiului Chișinău, presiunea exercitată asupra judecătorilor, încălcarea drepturilor omului sunt motivele principale pentru încetarea finanţării Moldovei din partea UE. Banii trebuie folosiți pentru cetățenii republicii”, a spus ea.

În același timp, deputatul din cadrul Alianței Progresiste a Socialiştilor şi Democraților, Victor Boştinaru, a cerut ca „votul referitor la Moldova să fie amânat, având în vedere că în republica urmează să aibă loc alegerile parlamentare”, iar raportul înaintat spre examinare „reflectă punctul de vedere al conservatorilor europeni care acționează în propriile interese”.

„Moldova trebuie să înlăture unele deficiențe, dar UE nu poate încălca cooperarea bilaterală cu Moldova, oferind Rusiei astfel republica pe o tavă de aur”, susţine deputatul.

Deputatul Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureşan, a menționat că „UE își exprimă sprijinul pentru Moldova pentru calea europeană, însă este nevoit să constate că autoritățile moldovenești sunt un obstacol în calea cooperării”.

„Atunci când autoritățile admit invalidarea alegerilor la Chișinău, nu garantează independența sistemului judiciar, nu asigură cetățenilor din străinătate accesul corespunzător la vot – aceasta înseamnă că ele acționează împotriva poporului. Iar UE transmite un mesaj clar: ea va fi întotdeauna împreună cu cetățenii republicii”, a subliniat deputatul european.

Parlamentul European a discutat mai întâi situația din Georgia, iar apoi cea din Moldova. Dacă în privinţa Georgiei evaluările deputaților erau neutre sau pozitive, atunci în privinţa Moldovei ele erau neutre sau negative.

Discuția despre situația din Republica Moldova a durat aproximativ o oră și jumătate, iar la discuție au participat mai mult de 20 de deputați. Majoritatea au criticat autoritățile moldovenești pentru schimbarea sistemului electoral fără a ține seama de recomandările partenerilor externi, anularea rezultatelor alegerilor primarului Chișinăului, lipsa rezultatelor în investigarea furtului miliardului de dolari, restrângerea libertății mass-media, exercitarea presiunii asupra opoziției și societății civile.

„Am discutat situația și trebuie luate măsuri în legătură cu Moldova. Suntem gata să ajutăm și să sprijinim Moldova, însă în ultimul timp autoritățile au ignorat recomandările noastre și au acționat în contradicție cu acestea”, a declarat Johannes Hahn la finalul dezbaterii.

Votarea proiectului de rezoluție urmează a avea loc miercuri.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.