Politică

PARLAMENTUL EUROPEAN PROPUNE INTRODUCEREA SANCŢIUNILOR PERSONALE ÎN PRIVINŢA UNOR POLITICIENI MOLDOVENI

15 noiembrie, 2018

Parlamentul European propune introducerea sancţiunilor personale în privinţa unor politicieni moldoveni. Potrivit agenţiei INFOTAG, în rezoluţia adoptată miercuri, Parlamentul European a propus ca această chestiune să fie examinată de Consiliul European, „în contextul investigaţiei furtului miliardului”, precum şi îndeamnă ţările UE „să sprijine investigaţia desfăşurată în RM”.

De asemenea, Parlamentul European insistă pe publicarea în volum deplin a primului şi al doilea raport al companiei Kroll pentru „urmărirea penală rapidă și transparentă a tuturor celor responsabili de frauda bancară, precum și pentru recuperarea activelor furate”.

„Ancheta desfăşurată de autorităţile moldoveneşti a fost efectuată într-un mod ineficient. Instanțele trebuie să nu mai renunțe la a da curs unor probe solide și să examineze cu promptitudine, în cadrul unor audieri publice, cazurile pendinte sau anchetele în curs, în special cazul lui Ilan Şor. Decizia Guvernului de salva băncile din fonduri publice a înrăutățit și mai mult pierderea gravă a încrederii în politica din Republica Moldova”, se arată în textul documentului.

Totodată, Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană „să examineze posibilitatea creării unui grup aparte pentru susţinerea Moldovei în apropierea reglementărilor de acquis-ul UE, inclusiv pentru coordonarea acordării asistenţei macrofinanciare după ce Moldova va îndeplini condiţiile puse”.

„Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă trebuie să mobilizeze eforturile pentru a realiza o evaluare calitativă a îndeplinirii de către Moldova a prevederilor Acordului de Asociere pentru a obține o imagine reală a conformității Republicii Moldova la condiţiile Acordului. Autoritățile RM trebuie să se concentreze asupra îndeplinirii obligațiilor lor și să nu recurgă la argumente neconvingătoare de ordin geopolitic”, se arată în rezoluția Parlamentului European.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.