Politică

AGENŢIA DE PRESĂ INFOTAG ÎMPLINEŞTE 25 DE ANI!

30 noiembrie, 2018

Agenţia de presă INFOTAG este una dintre primele instituţii mass-media independente din Moldova. Aceasta a apărut la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova, când instituțiile de presă erau de partid sau departamentale, iar noțiunea de mass-media „independentă” nici nu exista în ţară. Un grup de jurnaliști care lucrau la agenția de stat „Moldova-press” au decis să înființeze o agenție de presă independentă, care să reflecte opinii diferite despre evenimentele care aveau loc atunci în ţară.

„La aceasta ne-a determinat activitatea la agenția de stat, unde am făcut o școală de jurnalism bună. Încă în anii '80 ai secolului al ХХ-lea, agenția de atunci АТЕМ, prin intermediul TASS, remitea știri pentru publicații din străinătate. Textele, destinate cititorului străin, se deosebeau prin conținut și modul de prezentare, erau mai aproape de standardele internaționale. După proclamarea independenței RM, agenția de stat continua să pună accentul pe propagandă și oficios. Atunci și se născuse ideea de înființare a unei agenții de alternativă, care să prezinte informaţii obiective despre ce se întâmplă în ţară”, povesteşte directorul permanent al agenţiei INFOTAG, Alexandru Tanas.

Conflictul armat de pe Nistru a accelerat realizarea ideii de înființare a unei agenții de presă private. Evenimentele din stânga Nistrului au ațintit atenția presei de peste hotare asupra Moldovei. Nu mulți jurnaliști străini însă aveau curajul să meargă în Moldova, unde nu existau nici condiţii de activitate, nici procedură de acreditare, nici garanții de securitate. Ei se mulțumeau cu informația săracă a presei ruse sau a agenției de stat. Cei pe care nu îi mulțumea informația „filtrată” încercau să îi contacteze telefonic pe autorii materialelor. Astfel, Alexandru Tanas și Anatol Golea au stabilit primele contacte cu jurnaliști străini, deveniți în curând abonați ai primei agenții de știri independente din Moldova.

„Noi lucram în continuare la agenția de stat, dar deja făcusem rost de un fax și expediam zilnic buletinele de știri ale agenției INFOTAG. Sincer vorbind, ceasta este tare spus, pentru că le făceam pe toate amândoi, într-un birou. Dar primii abonați erau mulțumiți. Aceasta ne-a inspirat să plecăm definitiv de la agenția de stat și să dezvoltăm agenția de presă privată”, își amintește Anatol Golea.

La începutul anului 1992, agenția INFOTAG emitea buletine de știri, avea deja primii abonați. Celor doi fondatori li s-a alăturat şi jurnalistul Dumitru Ciubaşenco. Câțiva ani mai târziu el a plecat la ziar, iar apoi în politică, dar noi îi suntem recunoscători pentru cooperare în anii dificili de formare a INFOTAG. Agenția a fost înregistrată oficial mai târziu, pe 12 noiembrie 1993, și a început să activeze oficial pe piața internă la 1 decembrie 1993. Această zi este marcată de angajaţii INFOTAG ca Ziua apariţiei oficiale a agenției.

…Astăzi ne este greu să ne imaginăm cum a început să funcționeze agenția – cu o mașină de scris și un fax, mai întâi într-un birou, apoi în apartamentul unuia dintre fondatori. La Chișinău încă nu exista pe atunci internetul, iar poştă electronică destul de primitivă, cu conexiune prin modem, aveau doar câteva instituții. Pentru a expedia primele buletine de știri către abonații „avansați” care aveau e-mail, agenția INFOTAG folosea poşta electronică a Bursei de Mărfuri „Moldova”. Mai târziu, abonații locali primeau informațiile prin fax sau curierat.

Câţiva ani mai târziu, INFOTAG s-a mutat în Casa Presei, timp de şapte ani activând în trei birouri de la etajul patru. În 2001, s-a împlinit un alt vis al fondatorilor agenției: INFOTAG a fost prima dintre instituțiile mass-media din Moldova care a construit un edificiu propriu în centrul Chișinăului, unde au fost create condiții bune pentru activitatea jurnaliștilor.

Astăzi putem afirma cu certitudine că apariția agențiilor de presă, concurența loială a acestora au contribuit într-o măsură importantă la dezvoltarea pieței mediatice din Moldova, precum și la stabilirea anumitor reguli etice. Anume agențiile au dictat tonalitatea în apariția informației operative, în reflectarea diferitelor puncte de vedere, în respectarea regulilor de reverificare a informațiilor în surse alternative. Din păcate, în ultimii ani, tot mai multe publicații, posturi de televiziune și portaluri online se îndepărtează de la aceste principii. Mass-media independentă devine tot mai puţină, publicaţiile şi jurnaliştii se împart după afilierea de partid şi preferinţele politice.

În cei 25 de ani de activitate a INFOTAG-ului, zeci de jurnaliști, redactori și traducători și-au adus contribuția la dezvoltarea agenției. Tuturor le mulțumim și le suntem recunoscători. În același timp, şi INFOTAG le-a oferit multora o îndrumare în viață, contribuind la afirmarea și evoluția profesională a jurnaliștilor veniți la agenție în calitate de studenți. Azi unii dintre ei şi-au creat propriile instituţii media, mulţi lucrează la publicații și companii prestigioase din Moldova și de peste hotare.

În anii care au trecut, INFOTAG a parcurs o cale lungă, extinzând lista serviciilor prestate, sporind volumul informațiilor și însușind noi procedee de transmitere a acestora. Agenția a acumulat cea mai mare arhivă de știri din Moldova. După știrile INFOTAG-ului se poate urmări întregul parcurs al ţării din ultimii peste 25 de ani: conflictul din Transnistria, alegerile prezidențiale, parlamentare și locale, adoptarea Constituției și a legilor importante, crizele politice și vizitele importante, succesele și eșecurile politicienilor, procesele de integrare în structurile internaţionale şi poziţia conducerii ţării pe marginea celor mai importante probleme.

Jurnaliștii agenției au participat direct la multe evenimente, căci acestea au fost anunțate în sala de conferințe modernă, care funcționează timp de peste 15 ani din momentul dării în exploatare a edificiului agenției INFOTAG. La centrul de presă al agenției s-au anunțat constituiri de partide noi, s-au sărbătorit succesele la alegeri, s-au anunţat retrageri din politică, s-au semnat acorduri de constituire a alianțelor politice.

Făcând un bilanț intermediar al activității de un sfert de veac, putem spune că agenția INFOTAG s-a afirmat pe deplin: sarcinile trasate acum 25 de ani au fost îndeplinite! În situaţia când mass-media se închide sau trece sub controlul partidelor politice, agenţia INFOTAG se dezvoltă, continuând să fie un observator interesat, dar obiectiv şi independent al proceselor care au loc în ţară.

Nu intenţionăm să ne oprim la cele realizate. Orice jubileu este un bun prilej pentru a privi în urmă, pentru a ridica o cupă de șampanie, pentru a trasa noi sarcini și a purcede la realizarea acestora. La cei 25 de ani ai săi, INFOTAG este plin de forțe, de energie, de idei și dorință de a avansa și a se dezvolta. În acești ani multe s-au schimbat și țară și în lume. A rămas invariabil doar principiul celor trei componente de care agenția INFOTAG s-a ghidat pe tot parcursul acestei perioade deloc simple: „Obiectivitate”, „Operativitate”, „Conștientizare”.

Oamenii reprezintă capitalul cel mai valoros, acumulat de INFOTAG în cei 25 de ani. Toate reușitele, dar și realizarea planurilor sunt posibile doar cu ajutorul oamenilor. Pe de o parte, datorită colectivului agenției INFOTAG, care se renovează și întinerește, iar pe de altă parte, datorită numeroșilor abonați care au rămas fideli agenției INFOTAG în timpurile cele mai grele, inspirându-ne pentru noi realizări.

Vă mulțumim mult! Ne vom strădui să nu vă dezamăgim nici în viitor!

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.30 15:48 Victoria
    Multi aniinnainte, Infotagul!
  2. 2018.11.30 15:54 Ana
    Deja 25 de ani! Bravo, sunteti foarte si foarte bravo.
  3. 2018.12.01 12:03 Alexei
    Nu cred ca agentia este o afacere in Moldova. Cred ca ei sa ocup inca cu ceva despre care nu spun nimic.
  4. 2018.12.01 12:04 Ivan
    25 let - eto uje zrelii vozrast, pora podumati o sozdanii companii - docec!
  5. 2018.12.01 12:12 Serafim
    Este o agentie serioasa...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.