Politică

ROMÂNIA A BLOCAT ADOPTAREA DE CĂTRE CONSILIUL MINIȘTRILOR DE EXTERNE AL UE A UNEI NOI REZOLUŢII DURE ÎN PRIVINŢA MOLDOVEI

07 decembrie, 2018

România a blocat adoptarea de către Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe al Uniunii Europene a unei noi rezoluţii dure în privinţa Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa străină, România a insistat ca proiectul de Rezoluție, care a fost discutat preliminar în cadrul consultărilor, să nu fie introdus pe ordinea de zi a reuniunii programate pentru luni, 10 decembrie.

Potrivit informaţiilor, se preconizase ca documentul care urmează a fi adoptat în unanimitate de către Consiliul pentru Afaceri Externe să fie aprobat luni fără discuții suplimentare la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe ai țărilor UE.

„România, susţinută de Ungaria, pledează ferm împotriva proiectului de Rezoluție care urma să fie adoptată luni. România a insistat asupra acestui lucru în cadrul ultimelor consultări diplomatice desfăşurate în vederea pregătirii pentru reuniune. În rezultat, s-a decis ca această chestiune să nu fie propusă pentru a fi inclusă pe ordinea de zi”, a comunicat un diplomat care a solicitat anonimatul.

În proiectul textului se aminteşte că „la baza Acordului de Asociere între RM şi UE se află principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului”.

„Însă evenimentele din Republica Moldova, inclusiv invalidarea alegerilor primarului de Chișinău, au provocat îngrijorări serioase cu privire la implementarea angajamentelor asumate de republică. Miniștrii de externe ai UE așteaptă ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova să se desfăşoare în conformitate cu standardele internaționale, cu respectarea principiilor democratice și cu asigurarea unui proces fiabil, transparent și incluziv”, se arată în proiectul de Rezoluție.

Autorii documentului mai intenționau să-și exprime îngrijorarea cu privire la „creșterea numărului de cazuri înregistrate, legate de presiune și intimidare” în Moldova. Documentul conţine un apel către autoritățile moldovene de a asigura că toți candidații să aibă acces la presă și posibilităţi egale pentru a participa la alegeri.

Totodată, proiectul textului cere Chișinăului să asigure „un număr suficient de secții de votare” atât în țară, cât și în străinătate.

Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe intenționa să adopte un astfel de document în sprijinul deciziei Comisiei Europene de a suspenda acordarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova ca urmare a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor de către autoritățile moldovene.

După cum a informat anterior INFOTAG, la 5 iulie și 14 noiembrie, Parlamentul European a adoptat rezoluții dure prin care a îndemnat UE să limiteze asistența financiară acordată Republicii Moldova, să ceară respectarea Acordului de Asociere cu UE și să impună sancțiuni personale cetățenilor moldoveni implicați în furtul miliardului.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.08 09:55 Fedot
    Vedeti si brinza la noi este comuna, bravo!
  2. 2018.12.08 10:00 Boris
    Fratii nostrii din Rominia sustin pe Plahotniuc da opozitia vre sa da PDM afara, de ce anume asa stau lucrurile?
  3. 2018.12.09 14:32 Ana
    PSD si PDM sunt partide surori!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.