Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON A FOST SUSPENDAT DIN FUNCŢIE PENTRU PROMULGAREA MAI MULTOR LEGI

10 decembrie, 2018

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a fost suspendat temporar din funcţie. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată luni de Curtea Constituţională, în baza sesizării depuse de vicepreşedinţii Partidului Democrat – a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi deputatului Sergiu Sîrbu.

Sergiu Sârbu a menționat că Igor Dodon nu și-a îndeplinit îndatoririle constituționale. El a refuzat să promulge cinci legi pe care Parlamentul le-a adoptat repetat. Președintele are dreptul să respingă legile o singură dată, dar este obligat să le promulge dacă Parlamentul le votează repetat.

Autorii sesizării au precizat că este vorba de promulgarea noului Cod al serviciilor media audiovizuale, de legea cu privire la declararea zilei de 9 mai drept Ziua Europei, de legea privind acordarea teritoriului fostului stadion republican pentru construirea noului sediu al ambasadei SUA. De asemenea, Președintele a refuzat să promulge unele amendamente adoptate de Parlament la Codul Muncii și la Legea cu privire la trupele de carabinieri. Conform ultimului amendament, trupele de carabinieri trec din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea directă a Guvernului. Igor Dodon a explicat anterior refuzul său de a promulga legea, spunând că, după aceste modificări, trupele de carabinieri ar putea fi folosite pentru a dispersa manifestanţii pașnici.

Aceasta este a cincea decizie de suspendare temporară a Președintelui, începând din octombrie 2017. Odată, președintele Igor Dodon a fost suspendat pentru promulgarea legii privind combaterea propagandei străine, iar de patru ori – cu scopul de a numi miniștrii ale căror candidaturi au fost înaintate repetat de către premier.

Suspendarea este valabilă numai pentru momentul în care decretele de promulgare sunt semnate de președintele Parlamentului, care va îndeplini atribuţiile Președintelui.

Anterior, speakerul Andrian Candu a declarat că Parlamentul ar putea iniția procedura de demisie a Președintelui, deoarece șeful statului nu își îndeplinește îndatoririle.

„Parlamentul poate lua o astfel de decizie în legătură cu comportamentul sfidător al Președintelui, care, încălcând Constituția, nu a promulgat cinci legi, revotate de Parlament”, a spus Candu.

Igor Dodon a calificat acest lucru drept o „declarație emoțională”. El a exprimat convingerea că Parlamentul nu va recurge la aceasta, deoarece, în acest caz, sunt necesare nu doar voturile a două treimi din deputaţi, ci și iniţierea procedurii referendumului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.