Politică

ACUM: PREMIERUL UNGARIEI ŞI SPEAKERUL ROMÂNIEI SE AFLĂ DE PARTEA OLIGARHULUI PLAHOTNIUC

11 decembrie, 2018

Devine deja o legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc (liderul Partidului Democrat – „I.”) poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea (preşedintele Camerei Deputaţilor a României – „I.”) și Victor Orban (prim-ministrul Ungariei – „I.”).

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în declaraţia comună a liderilor blocului electoral ACUM – preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

„Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele antidemocratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar. După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei proruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele proeuropene și proromânești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene”se arată în declaraţie.

Liderii blocului subliniază că „raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”.

Proiectul documentului spune că „angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza Acordului de Asociere UE-RM”, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului, „au provocat îngrijorări semnificative” cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească. Potrivit documentului, miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru lunii februarie 2019 „să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”.

De asemenea,proiectul de text exprimă îngrijorare cu privire la „numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări” în adresa opoziției, a presei libere și a societății civile în ansamblu. Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților acces la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența „unui număr corespunzător de secții de votare atât în țară, cât și în străinătate”.

Liderii opoziţiei de dreapta se întreabă: „care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Meleșcanu (ministrul Afacerilor Externe al României – „I.”), nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene?”.

„Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate”, susţin ei.

ACUM face apel la toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova!

După cum a informat anterior INFOTAG, se presupunea că rezoluția va fi adoptată prin consens la reuniunea Consiliului de Miniștri ai Afacerilor Externe ai țărilor UE, luni, 10 decembrie. Însă în ajunul reuniunii, Bucureștiul și Budapesta au blocat includerea acestei chestiuni pe agenda reuniunii.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.11 14:06 Ilies
    Nu cred ca ei pot sa preav puterea in Moldova in 2019.
  2. 2018.12.11 14:10 Lidia
    Foarte bine ca ei sunt impreuna!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.