Politică

ACTIVIŞTII ÎNDEAMNĂ PARTIDELE SĂ RESPECTE PRINCIPIUL EGALITĂŢII DE GEN LA ÎNTOCMIREA LISTELOR

12 decembrie, 2018

Activiştii civici îndeamnă partidele să respecte principiul egalităţii de şanse pentru candidaţii bărbaţi şi candidaţii femei la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicedirectoarea Centrului Naţional de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Galina Precup, a menţionat că, „în ultimii zece ani, în toate scrutinele electorale femeile au fost poziționate pe listele electorale pe locuri mai puțin eligibile”.

„De exemplu, la alegerile precedente, femeile constituiau practic 30% din numărul candidaţilor pe listele electorale, iar în componenţa actuală a organului legislativ, doar 20% din deputaţi sunt femei”, a spus ea.

Expertul WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a menționat că „partidele care formează listele în circumscripţiile uninominale astfel încât ponderea femeilor să fie de cel puțin 40% beneficiază de o majorare a sprijinului bugetar anual de cel puțin 10%, plus o finanțare suplimentară pentru fiecare candidat femeie, ales în circumscripţie”.

El a reamintit că la ultimele alegeri locale din 2015, ponderea primarilor femei a crescut, iar în ceea ce privește numărul primarilor realeşi, femeile deţin prioritate.

„Alegătorii se conduc, în primul rând, nu de genul candidatului, iar acest lucru este foarte bun. Dar fără voința politică a partidelor, femeile nu vor putea ajunge în Parlament”, a spus activistul.

Activiștii participanţi la conferința de presă, precum și 22 de organizații neguvernamentale vor expedia partidelor un apel de a respecta principiul egalității șanselor la întocmirea listelor electorale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.12 16:47 Mihai
    Facem si asta, numai daca asta ne de macar ceva-ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.