Politică

PAVEL FILIP ESTE MÂNDRU DE REFORMA GUVERNULUI, REALIZATĂ ÎN POFIDA CRITICILOR

14 decembrie, 2018

Prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, susţine că se mândreşte cel mai mult cu reforma Cabinetului de miniştri.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, vineri, prezentând raportul Guvernului său în Parlament, el a subliniat că „reforma a fost realizată în pofida criticii mari din partea oponenţilor”.

„Mă bucur că am reușit să depolitizăm Guvernul, introducând funcţia de secretar general şi de secretar de stat în ministere, care sunt se ocupă direct de realizarea sarcinilor acestora, în pofida schimbării miniștrilor”, a spus Filip.

El a menționat că se simte destul de confortabil la tribuna centrală a Parlamentului, chiar dacă opoziția a părăsit sala de ședințe.

Referindu-se la reforma sistemului de sănătate, șeful Guvernului a spus că aceasta se dezvoltă pe trei direcții principale și nu prevede reduceri de personal sau închiderea spitalelor în centrele raionale și în orașele țării.

„Avem aproximativ 380 de sate în care nu există medici de familie, dar în prima jumătate a anului 2019 aceştia vor fi în fiecare sat moldovenesc”, a spus premierul.

El a menţionat că reformele în desfăşurare au scopul de a presta populației servicii medicale de calitate.

„În Moldova avem 73 de spitale, iar în Statul Israel sunt doar 27”, a remarcat Filip.

El le-a spus deputaților că, analizând motivele „cele mai fierbinți” pentru care populația pleacă în străinătate, Guvernul a stabilit că acest lucru ţine de imposibilitatea de a cumpăra o locuință în patrie.

„Iată de ce a fost lansat programul de stat „Prima casă”, din care au apărut la scurt timp alte două programe similare, care vin în susţinerea angajaților din sectorul public, dar și a familiilor cu mulţi copii”, a precizat premierul.

El a reamintit că în cadrul acestor programe, familiile cu trei copii plătesc doar 75% din costul locuinței, iar familiile cu patru copii achită doar dobânda la împrumut, în timp ce statul plătește întregul cost al apartamentului. Este caracteristic faptul că toți utilizatorii acestui program pot trece de la o categorie la alta. Dacă au cumpărat un apartament pe când nu aveau copii, iar apoi ei au apărut, atunci se pot muta în categoria preferențială a utilizatorilor programului.

Filip a atras atenția deputaților asupra faptului că toate programele sociale au apărut și au devenit o realitate pentru cetățenii Republicii Moldova doar pentru că reformele au dat rezultate pozitive, în primul rând, impozitele la buget.

„Datorită acestui fapt, în 2018 am obţinut cu 4 miliarde de lei mai mult decât în 2017”, a spus Pavel Filip.

Deputatul Corneliu Dudnic a mulțumit premierului și echipei sale pentru profesionalism și rezultatele obținute de Guvern.

„În timpul guvernului dumneavoastră, bugetul Autonomiei Găgăuze s-a dublat. Dacă anterior acesta constituia 400 mil. lei, acum autonomia a aprobat pentru anul 2019 un buget de 870 mil. lei”, a spus el, subliniind că autoritățile locale se confruntă acum cu problema asimilării banilor, dar nu cu lipsa lor.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.14 16:50 Ana
    Dl Filip a obtinut un rezultat bun!
  2. 2018.12.14 16:53 Snejana
    Pensii a crescut, salariile a crescut, totul este bine si frumos, numai ca Moldova este cea mai saraca tara in Europa.
  3. 2018.12.14 17:00 Stanislav
    Pentru capitala dl Filip este cea mai buna candidatura.
  4. 2018.12.14 17:02 Oleg
    O Plahotniuche mojno suditi po ego druziam - Pavel Filip v etom plane vesima pokazatelinii primer. On mnogogo dobilsea na postu glavi pravitelistva, molodet!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.