Politică

VICESPEAKERUL PARLAMENTULUI CONSIDERĂ CĂ ÎN ANUL 2018 AUTORITĂŢILE AU REUŞIT SĂ REALIZEZE REFORME, ÎN POFIDA CRITICILOR

18 decembrie, 2018

Anul 2018 poate fi numit un an bun, din moment ce autoritățile au reușit să realizeze reformele declarate, în pofida criticilor masive, a declarat vicepreședintele Parlamentului, reprezentantul Partidului Popular European, Valeriu Ghileţchi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unor dezbateri publice privind rezultatele anului 2018 din Moldova, el a menţionat că acest an „s-a caracterizat atât prin anumite succese, cât și prin provocări, de aceea este foarte dificil de a da o evaluare clară”.

„Cu toate acestea, a fost un an de stabilitate și pace, lucru deosebit de important, mai ales în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Guvernul, în lipsa finanțării externe, a reuşit să asigure dezvoltarea în domeniul socio-economic: PIB-ul crește, veniturile la bugetul de stat sunt în creştere, salariile și pensiile se majorează, au fost reduse semnificativ restricțiile asupra mediului de afaceri prin reducerea numărului de acte permisive și al organelor de supraveghere de stat”, a spus politicianul.

În opinia sa, cea mai mare problemă a Republicii Moldova continuă să fie „sistemul justiției, care va fi transmis ca o ștafetă noului parlament”.

Printre alte probleme, vicepreședintele a subliniat „invalidarea alegerilor la Chișinău”, pe care a numit-o „inacceptabilă”, dar și „instabilitatea situației politice în republică” și „răcirea în relațiile cu partenerii europeni”.

Comentând numeroasele acţiuni de protest, Ghileţchi a menționat că „aceste acțiuni civile nu pot fi privite ca un indicator al instabilității în țară: locuitorii republicii și-au arătat astfel dezacordul și acest lucru este absolut normal”.

„Îngrijorare însă ne provoacă retorica agresivă a oponenţilor în adresa reprezentanţilor autorităților, care sunt numiţi drept „criminali”, „hoți”, „trădători”. Dacă vrem să construim o societate democratică, trebuie să lăsăm loc pentru dialog. În special, după alegerile parlamentare în noul parlament, când va trebuie formată o majoritate de guvernare, iar dacă toate podurile vor fi arse, nu este clar cum să asigurăm ca cetățenii să aibă încredere în viitoarea guvernare”, a spus politicianul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.