Politică

PREȘEDINTELE IGOR DODON NU A VRUT SĂ MEARGĂ LA RISC, IAR PREȚUL PE CARE L-A PLĂTIT A DEVENIT UMILIREA REGULATĂ – OPINIA EXPERTULUI

18 decembrie, 2018

Președintele Igor Dodon nu a vrut să meargă la risc după prima suspendare temporară, iar prețul pe care l-a plătit a devenit umilirea regulată, a declarat analistul politic, fostul deputat Zurab Todua.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu acordat portalului media.az el a menţionat că „după ce aceasta s-a întâmplat pentru prima dată, Igor Dodon, folosind influența Partidului Socialiștilor, al cărui lider a fost înainte de a prelua funcția de șef de stat, putea organiza un miting în masă, putea să-şi aducă susţinătorii la Parlament, putea exercita presiune psihologică și de altă natură și astfel să arate „cine este șeful”, dar nici Dodon, nici socialiștii nu au vrut să rişte prin agravarea situației”.

„Plata pentru aceasta a devenit umilirea regulată. Confruntarea dintre Președinte și Parlament a mai fost în anii '90. Dar atunci a fost fără extreme. Acum, Igor Dodon și susținătorii săi speră că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 Partidul Socialiştilor va obţine majoritatea şi Președintele îşi va recupera împuternicirile şi încă va mai avea altele noi. Însă gruparea de astăzi de la conducerea Moldovei este un grup de funcţionari, deputați și oameni de afaceri care se îngrămădesc în jurul oligarhului Vlad Plahotniuc, se ţin strâns de putere”, a spus expertul.

Potrivit lui, „în Republica Moldova funcționează astăzi o republică parlamentară trunchiată și distorsionată: Guvernul, Parlamentul, Președintele, Curtea Constituțională și alte structuri de stat nu decid nimic și sunt nişte decorațiuni – toate organele de conducere sunt capturate de oligarhi și acest fapt este recunoscut de Bruxelles și Washington”.

„Un efect hipnotic asupra oficialilor occidentali o are mantra legată de „tancurile rusești” de pe Nistru, lucru pe care l-a învățat cu măiestrie să-l facă PDM. Principalul oligarh, „păpușarul”, după cum îl numesc celelalte instituţii media independente din Moldova, controlează țara în regim manual. În această situație, este imposibil să urmăreşti totul”, a spus Todua.

În opinia sa, „tot ceea ce nu lucrează pentru consolidarea puterii personale sau pentru creșterea capitalului rămâne la periferia atenției – acest lucru pur şi simplu nu îi este interesant lui Plahotniuc”.

„De aceea, rulajul comercial, toate programele de cooperare economică, culturală și de altă natură rămân neschimbate. Toate acestea nu pot în niciun caz să depună mărturie împotriva sau pentru o republică parlamentară. În Moldova ea acum nu există. Există o anomalie temporară, care, deocamdată, se înscrie reuşit în psihoza generală, și deviaţii, care prevalează în lume în general și în relațiile internaționale în special. Starea anormală nu poate dura la nesfârşit. După un anumit timp, toate se vor aşeza la locurile sale. Dar este greu să spunem când anume”, a concluzionat politologul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.