Politică

IGOR DODON: ASPIRAȚIA ACTUALEI GUVERNĂRI DE A SE APROPIA DE NATO ESTE ILEGALĂ

18 decembrie, 2018

Aspirația actualei guvernări a Moldovei de a se apropia de NATO este ilegală, deoarece contravine Constituției, susţine Președintele Igor Dodon.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat într-un comentariu pentru ziarul „Izvestia” că, „după alegerile parlamentare viitoare, toate acordurile care vizează integrarea Chișinăului în alianță vor fi supuse revizuirii și anulării”.

„NATO nu poate intra într-un mod militar în Moldova, pentru că acest lucru contravine Constituției. Dar, desigur, au existat diferite încercări ale actualei guvernări de a aprofunda cumva cooperarea cu NATO. Sunt categoric împotriva fermitate tuturor acestor inițiative. Trebuie să ne consolidăm statutul de neutralitate. Prin urmare, acordul cu România și alte acorduri de cooperare în domeniul militar contravin legii fundamentale a Republicii Moldova și ar putea fi anulate după alegerile parlamentare”, a spus Președintele.

Primul vicepreşedinte al Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației FR, Vladimir Djabarov, a remarcat faptul că „conducerea NATO, sub masca unei politici a „ușilor deschise” (principiul de bază al blocului, care este stipulat în art. 10 din Tratatul Nord-Atlantic), încearcă prin diferite metode să atragă în organizaţie cât mai multe foste teritorii sovietice”.

„Acum, Alianța include deja cele trei republici baltice, iar Bruxellesul cooperează activ cu Georgia și Ucraina. Și nu numai țările occidentale, ci și România este interesată de apropierea NATO de Moldova. Moldova ar fi un cadou pentru România. Bucureștiul nu-și ascunde interesul de a se uni cu Republica Moldova. În general, NATO dorește din nou să se apropie de granița cu Rusia, să creeze un „cordon sanitar”. Alianța este interesată de formarea unor noi baze militare și de folosirea armelor pentru a exercita presiuni asupra Rusiei”, crede senatorul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.