Politică

CANDIDAŢI LA FUNCŢIA DE DEPUTAT DIN PARTEA BLOCULUI ACUM VOR DEVENI REPREZENTANŢII A DOUĂ PARTIDE ŞI AI SOCIETĂŢII CIVILE

19 decembrie, 2018

Candidaţi la funcţia de deputat din partea blocului electoral ACUM vor deveni reprezentanţii a două partide şi ai societăţii civile. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie presa, care a publicat informaţii despre unii viitori candidaţi ai blocului în circumscripţiile uninominale.

Potrivit informațiilor preliminare, fondatorii blocului ACUM – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma DA – au convenit asupra parității la formarea listei de candidați la funcţia de deputat, precum și la înaintarea candidaților în circumscripțiile uninominale. Astfel, PAS și Platforma DA vor înainta câte 22 de candidați în circumscripțiile uninominale, iar în șapte circumscripții vor concura candidații independenți din partea societății civile care susțin în mod tacit blocul ACUM.

În presă a apărut deja o listă de potențiali candidați desemnați de Platforma DA. Aproape toți sunt lideri ai oficiilor locale ale partidului, precum și toți liderii formațiunii politice. În diferite circumscripții din Chișinău intenționează să candideze președintele partidului, Andrei Năstase, precum și reprezentanții conducerii Platformei DA, Inga Grigoriu, Dinu Plîngău și Grigore Colun. Vicepreședinții partidului vor candida şi în alte circumscripții: Alexandru Slusari – la Anenii Noi, Liviu Vovc – la Ialoveni, Chiril Moţpan – la Sărata Galbenă (Cimişlia), fratele lui Andrei Năstase, Vasile – la Strășeni.

În același timp, blocul nu a stabilit încă definitiv candidații și locul acestora pe lista de partid. Partidele își vor numi potențialii candidați, iar comisia specială se va pronunţa în privinţa fiecăruia dintre ei. Pentru a determina ratingul candidaților, vor fi utilizate o serie de criterii, ținând cont de meritele fiecărui candidat. Comisia include reprezentanți ai societății civile, precum și câte un observator din partea partidelor.

Anterior se spunea că în comisie vor fi incluși reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat și ai Partidului Liberal în calitate de observatori. Reprezentanții acestor partide pretind şi la locuri în lista de candidați. Însă liderii ACUM au o atitudine foarte rezervată faţă de includerea în listă a candidaților Partidului Liberal, care în ultimul moment – pe 16 decembrie – a decis să se alăture blocului pentru a nu concura cu el în alegeri. Din aceleași motive, au refuzat să participe la alegeri Partidul Unității Naționale (PUN) și Partidul Liberal Reformator, dar acestea nici nu pretind să participe la alegerile în componenţa blocului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.