Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI A SOLICITAT PREMIERULUI RUS SĂ INTERVINĂ ÎN SOLUŢIONAREA PROBLEMEI EXPORTURILOR DE MĂRFURI MOLDOVENEŞTI ÎN RUSIA

14 ianuarie, 2019

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a solicitat premierului rus, Dmitrii Medvedev, să intervină în soluţionarea problemei exporturilor de mărfuri moldoveneşti în Rusia prin tranzitarea teritoriului Ucrainei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a comunicat pe pagina sa de facebook.

„Am expediat o scrisoare oficială prim-ministrului Federației Ruse, Dmitrii Medvedev în legătură cu Hotărârea Guvernului FR, care a provocat anumite dificultăți pentru exportul moldovenesc”, a menţionat Dodon.

El a amintit că, de la 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, „realizând astfel înțelegerile obținute anterior de Președinții FR și RM”. Însă de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare și o altă Hotărâre a Guvernului Federației Ruse prin care este interzis importul mărfurilor ucrainene în Rusia, precum și a mărfurilor din alte țări care sunt introduse pe teritoriul FR prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

„Această Hotărâre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucât, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport”, a remarcat Preşedintele Moldovei.

El a subliniat că pentru soluționarea problemei respective se poartă negocieri cu conducerea Federației Ruse.

„Astfel, anunț agenții economici din Moldova (producătorii și exportatorii) că Președintele Republicii Moldova a luat sub control personal rezolvarea problemei și soluția va fi identificată în zilele apropiate”, a spus Dodon.

Cu două zile înainte de aprobarea Hotărârii Guvernului Federației Ruse privind interdicţia la importul și tranzitul mărfurilor prin Ucraina, Dodon a mulţumit omologului său rus pentru eliminarea taxelor vamale pentru o serie de mărfuri moldovenești pe o perioadă de șase luni. El a subliniat că acest lucru a fost posibil datorită acordurilor încheiate cu Putin în timpul vizitei sale oficiale la Moscova la sfârșitul lunii octombrie.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, potrivit acordurilor încheiate, de la 1 ianuarie 2019, Rusia anulează taxele pentru mai multe mărfuri produse în Moldova: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), struguri și produse vitivinicole. Taxele vamale au fost introduse în iulie 2014, imediat după semnarea Acordului de Asociere Moldova-UE.

De asemenea, de la 1 ianuarie, Rusia a anunțat amnistierea migrațională pentru moldovenii care au încălcat termenul de ședere în Federația Rusă. Astfel, aceste categorii de cetățeni trebuie să vină în Republica Moldova între 1 ianuarie și 1 februarie pentru a participa la alegeri, iar după 1 martie aceștia vor putea reveni în Federația Rusă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.