maib_esspreso

Politică

LIBERALII ÎNDEAMNĂ GUVERNUL SĂ COMPENSEZE BUGETELE LOCALE PENTRU PIERDERILE SUFERITE ÎN URMA REFORMEI FISCALE

15 ianuarie, 2019
<mt_str50>

Reprezentanții Partidului Liberal (PL) îndeamnă Guvernul să compenseze bugetele locale pentru pierderile pe care le-au suferit în urma reformei fiscale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedinta PL, Veronica Herţa, a menţionat că „în ultimele două luni ale anului trecut bugetul municipiului a fost lipsit de circa 70 mil. lei în urma reformei fiscale, bani cu care s-ar fi putut ilumina străzile orașului timp de un an sau ar fi putut fi asamblate 28 de troleibuze”.

„În total, bugetele locale ale republicii pentru noiembrie-decembrie au fost lipsite de aproximativ 140 mil. lei. Iar în 2019 se așteaptă pierderi de circa 600 mil. lei. În plus, o povară suplimentară pentru autoritățile locale va fi majorarea anunțată de autorităţile centrale a salariilor angajaților publici locali (aproximativ 200 de milioane de lei)”, a declarat fostul șef al Direcţiei financiare a Primăriei Chișinău.

Ea a subliniat că, deși reformele „urmăresc un scop nobil, tabloul real arată altceva: angajații publici cu venituri mici aproape că nu au simțit schimbările, dar veniturile bugetului local au scăzut”.

„În aceste condiții, Guvernul trebuie să găsească o cale pentru a compensa autorităților locale aproximativ 600 de milioane de lei din bugetul de stat, precum și pentru a propune amendamente la legea finanțelor publice locale, astfel încât 50% din impozitul pe profit al persoanelor juridice să fie transferate la bugetele locale. Autoritățile centrale ar trebui să găsească urgent o soluție la această problemă și să facă acest lucru în cooperare cu autoritățile locale, dacă doresc cu adevărat să lucreze pentru binele cetățenilor”, a declarat Herţa.

Pachetul de amendamente la Codul fiscal a fost aprobat de Parlament la sfârșitul lunii iulie și a intrat în vigoare la 1 octombrie. Modificările prevăd introducerea unei cote unice a impozitului pe venit pentru persoanele fizice în valoare de 12% în loc de 7% și 18%, precum și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale pentru persoanele juridice de la 23% la 18%.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.01.15 13:09 Istvan
    Asa propiunerea e4ste la 100 de procente - CORECTA1
  2. 2019.01.15 13:12 Horia
    Numai liberalii au grija de oamenii de rind in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player