Politică

LIBERALII ÎNDEAMNĂ GUVERNUL SĂ COMPENSEZE BUGETELE LOCALE PENTRU PIERDERILE SUFERITE ÎN URMA REFORMEI FISCALE

15 ianuarie, 2019

Reprezentanții Partidului Liberal (PL) îndeamnă Guvernul să compenseze bugetele locale pentru pierderile pe care le-au suferit în urma reformei fiscale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedinta PL, Veronica Herţa, a menţionat că „în ultimele două luni ale anului trecut bugetul municipiului a fost lipsit de circa 70 mil. lei în urma reformei fiscale, bani cu care s-ar fi putut ilumina străzile orașului timp de un an sau ar fi putut fi asamblate 28 de troleibuze”.

„În total, bugetele locale ale republicii pentru noiembrie-decembrie au fost lipsite de aproximativ 140 mil. lei. Iar în 2019 se așteaptă pierderi de circa 600 mil. lei. În plus, o povară suplimentară pentru autoritățile locale va fi majorarea anunțată de autorităţile centrale a salariilor angajaților publici locali (aproximativ 200 de milioane de lei)”, a declarat fostul șef al Direcţiei financiare a Primăriei Chișinău.

Ea a subliniat că, deși reformele „urmăresc un scop nobil, tabloul real arată altceva: angajații publici cu venituri mici aproape că nu au simțit schimbările, dar veniturile bugetului local au scăzut”.

„În aceste condiții, Guvernul trebuie să găsească o cale pentru a compensa autorităților locale aproximativ 600 de milioane de lei din bugetul de stat, precum și pentru a propune amendamente la legea finanțelor publice locale, astfel încât 50% din impozitul pe profit al persoanelor juridice să fie transferate la bugetele locale. Autoritățile centrale ar trebui să găsească urgent o soluție la această problemă și să facă acest lucru în cooperare cu autoritățile locale, dacă doresc cu adevărat să lucreze pentru binele cetățenilor”, a declarat Herţa.

Pachetul de amendamente la Codul fiscal a fost aprobat de Parlament la sfârșitul lunii iulie și a intrat în vigoare la 1 octombrie. Modificările prevăd introducerea unei cote unice a impozitului pe venit pentru persoanele fizice în valoare de 12% în loc de 7% și 18%, precum și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale pentru persoanele juridice de la 23% la 18%.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.01.15 13:09 Istvan
    Asa propiunerea e4ste la 100 de procente - CORECTA1
  2. 2019.01.15 13:12 Horia
    Numai liberalii au grija de oamenii de rind in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.