Politică

PREMIERUL: ÎN MOLDOVA NU EXISTĂ UNITATE ÎN PRIVINŢA POLITICII EXTERNE, ÎNSĂ MAJORITATEA SPRIJINĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ

17 ianuarie, 2019

În Republica Moldova nu există unitate în privinţa politicii externe a statului, însă majoritatea cetăţenilor sprijină integrarea europeană, consideră prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, la ceremonia de celebrare a Zilei profesionale a diplomatului, el a spus că, „de-a lungul anilor, politica externă a Republicii Moldova s-a dezvoltat în diferite direcții, au fost auzite reproșuri în încercarea de a sta în două luntre, dar în ultimii trei ani s-au făcut multe pentru a clarifica această problemă”.

„În pofida criticii, una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului este faptul că implementarea Acordului de Asociere RM-UE a fost întotdeauna în fruntea listei de priorități. Mai avem multe de făcut, dar sunt sigur că avantajele vectorului european vor duce la consolidare și consens în societatea noastră”, a subliniat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, corpul diplomatic al Moldovei a făcut multe pentru reglementarea transnistreană, inclusiv prin adoptarea unor documente importante de către ONU și OSCE.

„Unul dintre cele mai importante succese ale diplomației naționale în 2018 a fost adoptarea la 22 iunie de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluției privind retragerea necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta este o rezoluție importantă, menită să sprijine eforturile Republicii Moldova de consolidare și apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, precum și de a evacua trupele rusești dislocate ilegal”, a spus Filip.

În cadrul ceremoniei, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a oferit medalii „pentru merite diplomatice” mai multor angajați ai ministerului, precum și ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, și coordonatorului rezident al ONU în Moldova, Dafina Gerceva.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.