Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI A ATRAS ATENŢIA OSCE LA „ABORDAREA DISCRIMINATORIE A GUVERNULUI CU PRIVIRE LA DESCHIDEREA SECȚIILOR DE VOTARE PESTE HOTARE”

18 ianuarie, 2019

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a atras atenţia OSCE la „abordarea discriminatorie a Guvernului” cu privire la deschiderea secțiilor de votare peste hotare. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, unde a comunicat despre întrevederea pe care a avut-o vineri cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak.

„Mi-am exprimat profunda îngrijorare față de abordarea injustă, de-a dreptul discriminatorie, a Guvernului cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în afara Republicii Moldova. Drept exemplu am menționat situația a sute de mii de moldoveni care lucrează în Rusia şi pentru care Guvernul intenționează să deschidă doar 11 secții de votare, situaţie care poate fi calificată drept o restricționare deliberată a drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova”, a menţionat Preşedintele.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii a fost abordat un spectru larg de subiecte cu privire la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova.

„Am menționat o particularitate importantă a acestei campanii electorale: pentru prima dată în istoria Moldovei, alegerile se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt care reprezintă o experiență unică în desfășurarea campaniei electorale. Am subliniat că asigurarea unor condiții egale de participare la alegeri pentru toți concurenții electorali și cetățenii Republicii Moldova este o condiție esențială pentru recunoașterea acestor alegeri ca fiind echitabile și corecte, atât din partea cetățenilor, cât și din partea partenerilor externi și a organizațiilor internaționale”, a declarat Dodon.

El a solicitat reprezentanților OSCE să se implice cât mai activ în monitorizarea procesului electoral din Republica Moldova.

„L-am informat pe domnul Lajcak că în prezent examinez posibilitatea participării mele în cursa pentru alegerile parlamentare”, a remarcat Dodon.

Anterior, Igor Dodon a menţionat că până la data de 25 ianuarie va lua o decizie referitor la participarea sa în campania electorală în calitate de candidat la funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.