maib_esspreso

Politică

PREŞEDINTA FUNDAŢIEI „OPEN DIALOGUE” A FOST CHEMATĂ IARĂŞI LA AUDIERI LA PROCURATURA MOLDOVEI

24 ianuarie, 2019
<mt_str50>

Preşedinta Fundaţiei „Open Dialogue”, Ludmila Kozlowska, a fost chemată iarăşi la audieri la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, pe numele ei a fost expediată o citaţie în care este anunţată să se prezinte la Procuratură pe 15 februarie, la ora 14.00.

Potrivit citației, Kozlowska urmează să fie audiată „în cadrul unui dosar pornit pentru spălarea de bani de un grup organizat, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. În citație se mai spune că procuratura cercetează activitatea Fundației „Open Dialogue” în Republica Moldova şi legăturile acesteia cu politicienii moldoveni.

Dacă Ludmila Kozlowska nu se va prezenta, procurorii ar putea cere aducerea ei la Procuratură, deoarece ea a ignorat şi prima citaţie. Ea a fost chemată la Procuratură pentru interogatoriu la 27 decembrie 2018. Kozlowska a scris atunci pe reţelele sociale că nu a primit personal citaţia şi a aflat despre ea din internet.

„Regimul Plahotniuc a decis să nu se limiteze la nimic şi a dat indicație nu doar Parlamentului, dar și Procuraturii să-mi intenteze dosar penal”, a remarcat Kozlowska.

După cum a informat anterior INFOTAG, la începutul lunii octombrie, Parlamentul a creat o comisie specială de anchetă, ce a cercetat activitatea Fundației „Open Dialogue” și imixtiunii acesteia în treburile interne ale Moldovei. O parte a raportului prezentat de comisie a fost secretizat. Însă în a doua jumătate a lunii decembrie, raportul a fost desecretizat şi publicat pe site-ul Parlamentului. Preşedintele comisiei, deputatul PDM, Igor Vremea, a spus că procuratura „trebuie să investigheze activitatea liderilor politici maia Sandu şi Andrei Năstase prin prisma trădării de Patrie”.

În ajun, posturile de televiziune afiliate guvernării au difuzat din nou reportaje despre legăturile Fundației „Open Dialogue” cu opoziția de dreapta din Moldova, subliniind că în Uniunea Europeană a fost inițiată o investigație împotriva Ludmilei Kozlowska, fiindu-i interzisă intrarea în Uniunea Europeană. De fapt, ancheta a fost încetată, iar Kozlowska locuiește la Bruxelles.

Pe de altă parte, autoritățile Poloniei au solicitat în mod repetat conducerii Moldovei să nu folosească această chestiune în lupta politică internă și să nu folosească dosarul „Open Dialogue” în cadrul campaniei electorale pentru alegerile Parlamentului Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.