Politică

BLOOMBERG: VA PREVALA OARE RUSIA LA ALEGERILE DIN MOLDOVA?

15 februarie, 2019

„Rusia mai are încă pârghii de influență asupra vecinilor datorită teritoriului său vast, resurselor energetice, puterii militare și comunităților mari vorbitoare de limbă rusă în unele țări vecine, însă va prevala oare la alegerile viitoare din Ucraina și Moldova?” Această întrebare şi-o pune publicaţia americană Bloomberg, care consideră că răspunsul „va avea consecințe geopolitice importante”.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un material la acest subiect autorul notează că Federația Rusă „se bazează și pe elita coruptă, pe migrație și pe slăbirea sprijinului din Occident, în speranța de a menţine fostele republici sovietice într-un fel de purgatoriu: pe de o parte, nu le permite să devină democratice și să se integreze cu Occidentul, iar pe de altă parte, nu le ia în propria sferă de influență”.

„Această poveste sumbră se vede bine pe exemplul Moldovei”, consideră Bloomberg, prezentând două punte de vedere opuse din partea Partidului Democrat și Partidului Socialiştilor referitor la importanța relațiilor sale cu Federația Rusă.

„Drama „Occidentul împotriva Rusiei”, pe care o joacă din când în când cele două partide, deja roade urechile. Moldova riscă pur și simplu să rămână blocată într-o stare de stagnare economică. Acest viitor îl poate avea şi Ucraina. În ambele țări, puterea este deținută în continuare de oligarhi, care au preluat pârghiile de conducere încă în anii 1990 și se opun cu încăpățânare tuturor reformelor”, se spune în material.

Potrivit autorului, „Europa începe să-și piardă răbdarea, pentru că de fiecare dată se întâmplă că așa-numiți luptători pentru democrație sunt interesați doar ca să-și păstreze puterea, să se îmbogățească ei şi susţinătorii lor”.

„Criza sistemică din Moldova convine intereselor ruse, dar aceasta încă nu garantează victoria”, notează Bloomberg.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.15 18:43 Svetlana
    Sunt de acord, Rusia sa perde ca si Dodon cu socialistii...
  2. 2019.02.15 18:44 Fima
    Vina este ca in Rusia este Putin care are harizma si puterea.
  3. 2019.02.15 18:45 Maria
    Noi credam in victoria Greceanii impreuna cu Igor Dodon!
  4. 2019.02.17 16:13 vICTORINA
    RUSIA ACUM ESTE FOARTE SI FOARTE SLABA...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.