Politică

BLOCUL ACUM CERE INVALIDAREA ALEGERILOR ÎN CINCI CIRCUMSCRIPŢII, INCLUSIV LA NISPORENI ŞI ORHEI

05 martie, 2019

Blocul electoral ACUM intenţionează să ceară Curţii Constituţionale invalidarea alegerilor în cinci circumscripţii uninominale: la Orhei (unde a câştigat Ilan Şor), la Nisporeni (unde a câştigat Vlad Plahotniuc), la Rîşcani (unde în ultimul moment candidatul blocului nu a fost inclus în listă) şi în cele două circumscripţii pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, copreşedintele ACUM, Andrei Năstase, care a menţionat că "blocul va înainta Curţii Constituţionale un dosar propriu privind încălcările comise în procesul electoral, inclusiv privind fraudarea în masă a alegerilor".

Potrivit lui, "alegerile parlamentare nu au fost nici libere, nici corecte".

Reprezentantul blocului, Sergiu Litvinenco, a menţionat că ACUM a înregistrat un număr record de încălcări la alegeri - peste 1,5 mii faţă de 400 în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2016.

"Reieşind din toate normele internaţionale, acest proces electoral nu a fost liber şi corect. Resursele administrative au fost utilizate masiv, participanţii au recurs nu numai la cadouri electorale, ci şi la presiune directă şi ameninţări la adresa alegătorilor. În contextul limitării accesului la vot pentru reprezentanţii diasporei, a avut loc transportarea organizată a cetăţenilor din stânga Nistrului la secţiile de votare", a spus el.

Potrivit lui, "încă nu au fost publicate datele privind votarea la secţiile de votare, ceea ce, la fel, pune întrebări legate de corectitudinea procesului".

"Deşi în diverse structuri de stat, în special la CEC, au fost depuse zeci de plângeri în legătură cu încălcările Partidului Democrat, nu a urmat nicio reacţie", spune politicianul de opoziţie, menţionând că raportul privind încălcările va fi făcut public.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.