Politică

ANALIŞTII POLITICI CONSIDERĂ CĂ DECIZIA ACUM DE A REFUZA NEGOCIERILE CU PSRM A FOST LUATĂ DIN LIPSĂ DE CULTURĂ POLITICĂ

13 martie, 2019

Analiştii politici consideră că decizia blocului ACUM de a refuza negocierea unei coaliții cu Partidul Socialiştilor (PSRM) a fost luată din lipsă de cultură politică. Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru este evidențiat de reacţiile la declarațiile liderilor ACUM de a rămâne în opoziție.

Fostul deputat, analistul politic Zurab Todua consideră că „a trecut destul timp pentru ca tensiunile după alegeri să scadă, însă liderii blocului ACUM încă nu au făcut o declarație inteligentă”.

„Ei au dat dovadă şi de lipsă de experiență politică, și de snobism, și de amețeală din cauza noii poziții. Se creează impresia că Năstase, Sandu și Co. nu au devenit (doar) deputaţi ai Parlamentului moldovenesc, ci l-au învins cel puțin pe Napoleon la Waterloo. Cât aplomb și înfumurare!”, a menționat Todua.

Referindu-se la inițiativele legislative pe care liderii forțelor de dreapta intenționează să le promoveze în noul Parlament, el a reamintit că, fără o majoritate parlamentară, „inițiativele blocului nu costă nici cât hârtia pe care au fost imprimate”.

„Domnii din ACUM își pot presăra proiectele de lege cu praf de aur sau chiar de diamant, oricum acestea vor merge la coșul de gunoi. Proiectele de lege au pondere numai atunci când sunt susţinute de majoritatea parlamentară. Să respingi posibilitatea de a crea o majoritate parlamentară înseamnă să scuipi pe promisiunile date alegătorilor și să dai „undă verde” pentru formarea unei alte majorităţi”, a subliniat politologul.

El admite că liderii ACUM au convenit deja în mod secret cu PSRM asupra unei coaliții temporare şi în prima zi a şedinţei parlamentare vor face tuturor o surpriză.

„Iar apoi vor purcede la ceea ce au promis public tuturor: eliberarea structurilor de stat de capturarea oligarhilor. Fără îndoială, aceste acțiuni vor fi susținute şi de susținători ACUM, și de cei ai PSRM. Anume aceasta îi preocupă cel mai mult pe oameni. Pentru o perspectivă clară a eliberării statului, alegătorii vor accepta și vor înțelege totul, chiar și o alianţă temporară cu cei cu care aşa ceva era anterior de neimaginat. Dacă nu există un joc de culise și declarația liderilor ASUM este poziția lor reală, atunci se poate constata că ei au făcut după placul PDM. După ceva timp, Andrei Năstase și Maia Sandu vor completa rândurile planctonului politic și își vor aminti cu dor de șansa pe care le-a oferit-o soarta, dar de care nu au profitat”, a spus Zurab Todua.

De aceeași opinie este și directorul Centrului de Analiză Strategică și Monitorizare „Alternativă pentru Moldova”, politologul Victor Gurău.

„Refuzul blocului ACUM de a iniția dialogul cu PSRM referitor la posibila creare a unei coaliții, a majorităţii parlamentară sau „la condițiile pentru un vot politic conjunctural”, care ar duce la înlăturarea PDM și a lui Vladimir Plahotniuc de la guvernare, confirmă ideea că blocul ACUM nu are o agendă proprie”, consideră el.

Potrivit expertului, ACUM „nu este capabil să-și formuleze propria strategie politică și încearcă să-şi ascundă incapacitatea politică și profesională în spatele unor principii iluzorii de luptă împotriva oligarhiei și corupției”.

„Blocul ratează singura ocazie reală de a deveni o forță politică importantă pentru țară și alege calea izolării și singurătății politice, care, în cele din urmă, îi va duce la autodistrugere. Refuzul de a negocia cu principalii actori politici arată slăbiciunea și neputinţa echipei politice a blocului ACUM”, a spus Gurău.

El a îndemnat partidele politice parlamentare să se ghideze de factorii securităţii naționale și ai stabilităţii socio-economice a țării.

„Personal, mă înclin spre crearea unei alianțe politică largi „Pentru Moldova”, cu participarea deputaților din toate fracțiunile parlamentare. Și nu este atât de important pe baza căruia partidul politic va fi formată majoritatea parlamentară”, a concluzionat Gurău.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.