Politică

DACĂ PLAHOTNIUC RĂMÂNE LA GUVERNARE, MOLDOVA NU AR TREBUI SĂ MIZEZE PE ASISTENŢA MACROFINANCIARĂ A UE – EXPERŢI GMF

15 martie, 2019

Dacă Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc rămâne la guvernare în Moldova, este greu de imaginat că UE își va revizui decizia privind suspendarea asistenței macrofinanciare pe care a luato-o anul trecut ca răspuns la încălcarea principiilor statului de drept și îndepărtarea de la democrație în Republica Moldova, consideră experții Fondului German Marshall (GMF), Jonathan Katz și Stela Leuca.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiul „ce va fi în Moldova după alegerile complicate?”, ei prognozează trei scenarii posibile de evoluţie a evenimentelor. Primul ţine de „formarea unui guvern minoritar sub egida PDM și a Partidului Şor, ceea ce va însemna continuarea capturării statului de către aceeași elită politică și lipsa de progres în ceea ce privește dezvoltarea democrației și lupta împotriva corupției”.

Al doilea scenariu autorii îl consideră mai puțin probabil. E vor de „o coaliție a PDM și PSRM, care poate duce la apropierea de Moscova, iar cooperarea cu UE va fi într-o stare incertă”.

Al treilea scenariu se referă la „cooperarea pe termen scurt a PSRM și ACUM cu formarea unui guvern de tehnocrați, însă blocul a anunțat deja că nu va face alianţă cu cele două partide mari, astfel că această opțiune este şi mai puțin probabilă”.

„În orice caz, deosebit de importante vor fi pozițiile și reacțiile SUA, UE și a altor parteneri internaționali la evoluțiile din Moldova. Este necesar ca SUA și Uniunea Europeană să acționeze împreună în acest moment critic. Dar, ținând cont de starea actuală a relațiilor și de rezultatul posibil în crearea coaliției viitoare, nu trebuie să ne așteptăm ca Moldova să devină un partener de încredere pentru Occident”, au menționat experții.

În opinia acestora, „dacă noua guvernare a Republicii Moldova va începe să se îndrepte în direcția opusă față de valorile transatlantice, apropiindu-se de Rusia, atunci Washington și Bruxelles vor trebui să-și revizuiască politica”.

„Dar ei în niciun caz nu ar trebui să renunţe la susţinerea poporului moldovenesc, ci dimpotrivă, ar trebui să confirme poziția referitor la dezvoltarea Moldovei pe calea democrației. Totuși, acest sprijin trebuie să fie condiționat prin implementarea de către Moldova a politicii anticorupție și promovarea valorilor democratice, în special libertatea de exprimare, justiția independentă și consolidarea capacităților societății civile. Dacă UE și SUA vor lansa în comun un mesaj politic clar în următoarele săptămâni, acest lucru ar putea fi crucial pentru consolidarea democrației fragile a Republicii Moldova. De asemenea, aceasta va marca poziția fermă privind viitorul RM în comunitatea euroatlantică. Dacă acest lucru nu se va întâmpla și interesele personale ale elitelor moldovenești vor prevala asupra valorilor democratice, noul guvern al republicii se poate întoarce cu spatele la Occident și poate spori riscul de lipsă de încredere în republică ca țară parteneră”, spun experții.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.