Politică

PENTRU PLAHOTNIUC ESTE DEOSEBIT DE IMPORTANT SĂ COMPROMITĂ BLOCUL ACUM - DEPUTAT

18 martie, 2019

Pentru liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, este deosebit de important să compromită blocul ACUM, consideră deputat blocului, analistul politic Oazu Nantoi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat pentru Radio Liberty că „pentru aceasta, Plahotniuc trebuie cel puțin să atragă de partea sa măcar un deputat”, dar „nu trebuie să uităm că Igor Dodon, în calitate de Președinte, este creatura aceluiași domn Plahotniuc și este foarte probabil ca anume Partidul Socialiştilor să servească drept principalul „donator” de deputați pentru următoarea coaliție de guvernământ cu domnul Plahotniuc în culise”.

„De aceea, acum situația este următoarea: blocul ACUM a declarat că nu va participa la nicio coaliție împreună cu Partidul Democrat și socialiștii și, cu o ușoară maliţiozitate, așteaptă ca PDM să înceapă să acționeze în conformitate cu ceea ce domnul Plahotniuc este capabil: prin corupție și șantaj să distrugă Partidul Socialiştilor și să formeze așa-numita coaliție de guvernământ”, a spus expertul.

Potrivit lui, „circulă zvonuri precum că Ilan Şon nu se va alătura formal acestei coaliții, lui i se atribuie rolul de Jirinovski al Moldovei, care va îndreptat împotriva ACUM, deoarece pentru domnul Plahotniuc este extrem de important să distrugă acest bloc”.

Comentând posibilitatea alegerilor anticipate, Nantoi a subliniat că „procedura de dizolvare a Parlamentului este foarte complicată, cu mai multe etape”.

„În situația în care unii experți afirmă că generozitatea Partidului Democrat înaintea alegerilor s-a transformat într-o gaură în buget, aşteptarea a trei luni până la dizolvarea Parlamentului și apoi desfăşurarea unor noi alegeri, se poate spune că acest lucru, bineînțeles, nu prea va aduce simpatii electorale. Credem că cel mai probabil va fi „versiunea moldovenească” tipică, atunci când domnul Plahotniuc va cumpăra deputaţii en gros și cu amănuntul pentru a-şi crea un Guvern ascultător”, a concluzionat el.

Expertul Centrului „Noua Europă” (Ucraina), Leonid Litra, a menționat că „nu este destul de clar ce se va întâmpla în Moldova în următoarele luni, dacă partidele care au trecut în Parlament vor putea forma Guvernul”.

„Deocamdată, acest lucru pare puțin probabil. Din experienţa trecutului, ne putem aștepta la ceva creativ, mai ales din partea Partidului Democrat, deoarece pentru acest partid la momentul de faţă este crucial să-şi păstreze puterea. Cred că alegerile anticipate nu sunt deloc plăcute pentru ei. În plan geopolitic, se poate spune că Rusia a pierdut, iar Uniunea Europeană nu a câștigat, deoarece Partidul Democrat este un partid pro-european declarativ și, cel mai probabil, dacă rămâne la putere, acest lucru nu va afecta relațiile cu Uniunea Europeană”, a spus expertul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.18 13:25 Ana
    Dl Nantoi sa prezinte in parlament interese poporului moldav, este adavarat!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.