maib_esspreso

Politică

PREŞEDINTELE A OFERIT ÎN PREMIERĂ CETĂŢENIA MOLDOVEI UNUI CETĂŢEAN STRĂIN ÎN SCHIMBUL INVESTIŢIILOR

05 aprilie, 2019
<mt_str50>

Președintele Igor Dodon a dispus „acordarea cetățeniei Republicii Moldova unui cetățean străin (solicitant principal) în baza datelor de identificare №SP/01/2018”.

Decretul corespunzător, semnat de șeful statului, a fost publicat în „Monitorul Oficial” și a intrat în vigoare vineri, 5 aprilie.

Surse din cadrul administraţiei Președintelui au confirmat pentru corespondentul agenţiei INFOTAG că acesta este primul caz de acordare a cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor.

Programul corespunzător de obținere a cetățeniei în schimbul investițiilor a fost aprobat în 2018 de Guvern, care speră că în acest să atragă în republică cel puțin 1,3 mlrd. euro în următorii cinci ani.

Potrivit programului, un investitor străin poate obține cetățenia Moldovei dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.

Programul este promovat de un consorțiu internațional selectat în cadrul unui concurs deschis. Din consorţiu fac parte MIC Holding LLC, Henley & Partners Holdings Ltd, Henley & Partners Government Services Ltd și Henley & Partners International Ltd.

Autoritățile au promis că cetățenia Republicii Moldova prin investiții va fi acordată numai solicitanţilor care corespund celor mai bune standarde internaționale. Solicitanții sunt mai întâi supuși unui control al reputaţiei economice și financiare, în patru etape, inclusiv prin Interpol, SIS, MAI şi CNA.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.05 15:00 Ludmila
    Chit de corect asta cu legislatia in UE?
  2. 2019.04.05 15:05 Jorjetta
    Da dl Dodon a semnat decret asta inseamna ca legea permita asa ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player