Politică

​ÎN LOC SĂ CONSTITUIE MAJORITATEA PARLAMENTARĂ, PARTIDELE SE PONEGRESC – EXPERT

20 mai, 2019

În loc să se concentreze pe constituirea majorităţii parlamentare, partidele tind să se îndepărteze de valul inevitabil al dezamăgirii şi indignării poporului, punând vina pe oponenți pentru incapacitatea de a găsi un numitor comun. Această opinie a fost exprimată de către expertul Vladimir Rotari pentru portalul Regional Trends Analytics.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său că „deocamdată șansele PSRM de „a scăpa basma curată” par a fi mai preferabile: socialiștii au acționat pragmatic de la bun început: ei au fost primii care au ieşit la contact cu opoziția proeuropeană, și-au definit clar prioritățile și cerințele în viitoarea configurație a puterii, care cu greu pot fi numite excesive, precum și insistă asupra perfectării coaliției”.

„Comportamentul liderilor ACUM părea mult mai puțin consecvent, fiind însoțit mereu de declarații și de reproșuri nefaste în adresa potențialilor parteneri. În ultimele săptămâni, liderii și membrii blocului au început să-l critice în mod regulat pe liderul neformal al socialiştilor, Igor Dodon, învinuind-l pentru eșecul negocierilor. Potrivit reprezentanților opoziției proeuropene, Președintele a devenit principalul „obstacol” în dialogul ACUM și PSRM privind „dezoligarhizarea și răsturnarea regimului actual”. Declarațiile publice ale blocului au coincis după timp cu promovarea activă în mass-media și pe rețelele sociale a presupuselor informații despre o coaliție între democrați și socialiști, despre care trebuia să se anunţe „în timpul apropiat”, a spus expertul.

Însă în opinia sa, „ultimele declarații ale lui Dodon (fie coaliția PSRM cu ACUM, fie alegeri parlamentare anticipate – „I.”) infirmă clar aceste zvonuri”.

„PSRM şi ACUM nu pot să nu înțeleagă că opțiunea alegerilor anticipate puțin probabil să schimbe radical imaginea noului Parlament. Negocierile îndelungate între ACUM și PSRM au fost posibilă din start mai ales datorită poziției partenerilor internaționali, care au stabilit limite dure pentru Chișinău. Ei nu i-au permis lui Plahotniuc să pună în aplicare metodele obișnuite de mituire și transfugerea deputaților”, a spus Rotari.

El a menționat că, „în caz contrar, probabil că în țară de mult ar fi funcționat deja „noua guvernare” sub vechea conducere a democraților.

„Cu toate acestea, atât socialiștii, cât și proeuropenii nu pot încă „stabili” șansa unică de a schimba radical situația politică din țară. Ambele formaţiuni politice ar trebui să se gândească bine înainte de a renunţa definitiv la parteneriat și de a merge în alegerile anticipate. O a doua șansă de acest fel poate să nu mai fie”, a concluzionat expertul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.20 10:41 David
    De ce Dodon si Plahotniuc nu declar coalitia care deja este formata?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.