Politică

LA CEREMONIA DE INAUGURARE A PREŞEDINTELUI UCRAINEI, MOLDOVA VA FI REPREZENTATĂ DE MINISTRUL DE EXTERNE, TUDOR ULIANOVSCHI

20 mai, 2019

La ceremonia de inaugurare a preşedintelui Ucrainei, care va avea loc luni, Moldova va fi reprezentată de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Tudor Ulianovschi. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă serviciul de presă al ministerului.

„Autoritățile de la Kiev au lansat o invitație de participare la ceremonia de inaugurare a președintelui nou-ales al Ucrainei în adresa Prim-ministrului Republicii Moldova, care, din motive de sănătate, nu poate fi prezent la eveniment. Reieșind din aceste circumstanțe la ceremonia de inaugurare, Republica Moldova va fi reprezentată de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene”, se arată în comunicat.

Săptămâna trecută, experții moldoveni au presupus că la ceremonia de inaugurare ar putea participa Președintele Igor Dodon, care încearcă să stabilească relații cu președintele Ucrainei. Săptămâna trecută, el a comunicat că a avut o convorbire telefonică cu președintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Anterior, Dodon a încercat să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, dar timp de doi ani și jumătate, ei aşa şi nu s-au mai întâlnit. Președintele Ucrainei s-a întâlnit de mai multe ori cu prim-ministrul și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, dar a refuzat să se întâlnească cu Igor Dodon, deoarece, în timpul campaniei electorale prezidențiale, în octombrie 2016, el a declarat la un post de televiziune că „Crimeea aparține Rusiei”.

Igor Dodon a fost printre primii care l-a felicitat pe Vladimir Zelenski cu ocazia victoriei sale în alegerile prezidențiale. Observatorii au menţionat că în mesajul de felicitare el i s-a adresat de mai multe ori lui Zelenski cu adresarea „Excelența voastră”. În același timp, experții ucraineni l-au criticat pe Zelenski pentru că a vorbit cu Dodon. Ei consideră că contactele cu Președintele Republicii Moldova sunt inadmisibile până când Dodon va prezenta Ucrainei scuze oficiale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.