Politică

MOLDOVA AR PUTEA AVEA O „TERAPIE DE ŞOC” DIN PARTEA PARTIDULUI DEMOCRAT – OPINIA EXPERTULUI

23 mai, 2019

Moldova ar putea avea o „terapie de şoc” din partea Partidului Democrat, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său că „lipsa de încredere reciprocă între socialiști și liderii partidelor de dreapta a dus la o situație absurdă: în contextul în care principalul obiectiv comun pare să coincidă, fiind vorba de eliberarea ţării de structurile oligarhice, fiecare parte se temea să negocieze „greşit” și să piardă funcţii importante, influența sau ratingul”.

„Pericolul situației actuale în tentația tot mai mare a unor politicieni de „a tăia nodul gordian” este că ar putea fi provocată o criză politică și chiar economică pentru a deveni „salvatorul națiunii”. Iar ambițiile de premier ale lui Vlad Plahotniuc arată direct că autori acestui plan sunt liderii Partidului Democrat. În Moldova cresc prețurile la unele produse alimentare și la combustibil. În mod dramatic, aceste procese coincid cu apropierea pericolului alegerilor parlamentare anticipate”, consideră expertul.

El nu exclude că „resursele media ale lui Plahotniuc ar putea acuza cu ușurință blocul ACUM și PSRM de criza politică și de faptul că au adus țara în alegeri anticipate, ceea ce ar amâna din nou finanțarea europeană pe o perioadă nedeterminată”.

„Guvernul și toate instituțiile puterii rămân sub controlul lui Plahotniuc şi acum practic nimic nu împiedică Partidul Democrat să însceneze o criză economică și să înverşuneze populația împotriva socialiștilor și forţelor de dreapta. În aceste condiții, alegerile anticipate vor avea loc altfel: s-ar putea ca tehnologii lui Plahotniuc să inventeze noi proiecte salvatoare pentru Moldova precum „Drumuri bune” și „Prima casă”. Autorul acestor inițiative, desigur, va fi liderul PDM. Combinată cu criticarea dură a oponenților, această strategie poate duce la consolidarea poziției democraților. De fapt, Plahotniuc va încerca să convingă locuitorii Moldovei că țara ar trebui să fie condusă de cineva care poate face față problemelor și poate să opereze cu putere”, menţionează expertul.

Potrivit lui, „acesta este un scenariu foarte prost care are beneficiari nu numai în Moldova: criza artificială, cu care trebuie „să lupte” Plahotniuc, va conveni Washingtonului, deoarece principalul oligarh al Republicii Moldova este un partener relativ previzibil pentru SUA”.

„Trebuie să înțelegem că astăzi Partidul Socialiștilor și blocul ACUM au aproape ultima șansă de a evita schimbări serioase în a doua jumătate a anului. În caz contrar, rămâne să sperăm că liderii acestor forțe politice majore au un „plan B”, care nu îi va permite lui Plahotniuc să-și întoarcă puterea”, a concluzionat expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.