Politică

UCRAINA SE TEME CĂ NOUA COALIŢIE DIN MOLDOVA VA SCHIMBA CURSUL ŢĂRII SPRE RUSIA

14 iunie, 2019

Noua coaliţie din Moldova ar putea schimba cursul ţării spre Rusia, în pofida poziţiei proeuropene declarate. Această opinie este împărtăşită de analiştii portalului ucrainean „Информационное сопротивление”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ei consideră că nu sunt convingătoare „afirmaţiile ministrului de Externe din Guvernul Sandu, Nicu Popescu, precum că ţara sa vrea să menţină relaţii de prietenie cu federaţia Rusă, dar fără federalizare”.

„Țara se transformă tot mai mult într-o platformă pentru acțiunile rușilor în țările vecine. În pericol se află securitatea României și a sudului Ucrainei. Noile autorități de la Chișinău pot contribui la creşterea prezenței militare rusești în Transnistria, ceea ce va permite serviciilor militare rusești să-și consolideze pozițiile pe direcţia Odessa. Iar aceasta înseamnă că există riscul tot mai mare de destabilizare a sudului Ucrainei, lucru necesar Federației Ruse pentru a reanima proiectul coridorului spre Crimeea ocupată, care se usucă fără apa ucraineană”, se arată în articol.

Autorii consideră că „este destul de probabil ca Moscova să dezvolte tema unei federații asimetrice în Moldova, în care Transnistria va beneficia de facilităţi speciale și îşi va dicta condițiile pentru întreaga RM”.

„Moscova propune soluționarea conflictului prin menținerea prezenței trupelor ruse în regiune cu acordarea unor împuterniciri extinse, inclusiv dreptul de veto la determinarea vectorului politicii externe a Republicii Moldova. De menționat că, chiar și acum, federalizarea Moldovei este un subiect tabu temporar în Cabinetul de miniştri al lui Sandu, există viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasile Şova, care pledează pentru proiectul de federalizare și este gata să actualizeze această problemă delicată în orice moment, la indicaţia Kremlinului”, spun analiştii ucraineni.

Potrivit lor, „Moldova este un poligon pentru modelarea acțiunilor viitoare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, de aceea, ucrainenii ar trebui de pe acum să tragă cele mai importante concluzii din situația statului vecin”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.14 11:53 Boris
    Hohli hoteat i nasim, i vasim, a c nim citobi vse bili protiv Rossii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.