Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON SUSŢINE CĂ PENTRU RESTABILIREA STABILITĂŢII ÎN ŢARĂ ESTE NECESARĂ DEMISIA TUTUROR JUDECĂTORILOR CURŢII CONSTITUŢIONALE

21 iunie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a declarat că pentru restabilirea stabilităţii constituţionale în ţară este necesară demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale (CC). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un mesaj video, postat pe facebook de la Misnk, unde şeful statului se află în vizită de lucru.

„Unica modalitate de restabilire a stabilității constituționale este demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale. După aceasta trebuie format o nouă componenţă a CC din specialişti profesionişti şi cinstiţi”, a declarat Dodon.

El a făcut referire la decizia Comisiei pentru democrație prin drept a Consiliului Europei, numită și Comisia de la Veneția, care vineri a examinat ultimele decizii ale CC a Moldovei şi a aprobat un aviz cu privire la situația constituțională și posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Textul integral al deciziei Comisiei de la Veneția va fi publicat în următoarele zile, însă Preşedintele a prezentat principalele teze.

Potrivit lui, Înalta Comisie a statuat câteva chestiuni esențiale și anume:

- Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor, fiind „invitați” la ședințele Curții doar reprezentanții Partidului Democrat, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau ai Președintelui. Astfel a fost încălcat principiul egalității părților;

- procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern;

- termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în considerație că data de 9 era zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit până pe data de 10 iunie;

- numirea concomitentă a trei judecători ai Curții Constituționale cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare;

- Comisia a considerat contrar Constituției procedura de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna în numele său actele de dizolvare a Parlamentului.

Comisia de la Veneția a subliniat că unica posibilitate de suspendare a Președintelui este în cazul exclusiv de inițiere a procedurii de demitere din funcție a Președintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituția Republicii Moldova.

„În cadrul dezbaterilor s-a subliniat că cazul Republicii Moldova este o situație excepțională, care nu a avut alte precedente în practica Comisiei. Astfel, după opinia mea, reieșind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilității constituționale o consider demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale”, a subliniat Dodon.

În ajun, preşedintele CC, Mihai Poalelungi, şi-a anunţat demisia. Ceilalţi judecători deocamdată nu au reacţionat în nici un fel la îndemnurile Preşedintelui, prim-ministrului şi societăţii civile de a-şi da demisia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.